РЗИ затегна контрола над басейните, 63 къпални работят в Пловдивско

Почти всички басейни в Пловдив вече работят. Това показа проверка на DCNEWS из градските плажове. Още с отварянето им започнаха и проверките на санитарните инспектори, които осъществяват стриктен контрол върху състоянието, почистването и обработката на водата и хигиената, прилежащите тревни площи, съдовете за смет, шезлонгите и чадърите, съблекалните, баните и душовете. Задължително е също да  има медицинско лице и спасители.

Повечето басейни в Пловдив откриха сезона още в средата на май, за да се възползват от хубавото и топло време. „В началото работехме неофициално, но от 1 юни всичко е по реда си“, коментираха собственици на местни плажове.

7 са откритите градски басейни, 6 от тях вече са си подали документи, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Пловдив.

Ние сме на текущия контрол, в началото, в средата и в края на сезона си вземаме нашите проби, които са по план. Отделно собствениците, които експлоатират басейните на 10 дена, в акредитирана лаборатория или при нас си носят отделно проби. Всеки ден в дневник отчитат остатъчен хлор, Ph на водата три пъти на ден, посочи Милена Шикова от РЗИ – Пловдив.

Санитарните инспектори следят под лупа киселинността на водата, която трябва да е в границите между 6,5 и 8,5. Следи се също за съдържанието на бактерии – ешерихия коли и ентеро бактерии, както и за нивото на микроби във водата.

Оказва се, че това е много важно и за клиентите. За някои от тях дори е мотив да не ходят в градските басейни. Хората искат също условията да са добри, да има повече пързалки и удобства за децата.

По-луксозните басейни са с вход от 10-12 лева през седмицата до 15 в почивните дни, а в някои се плаща и до 20 лева. В други пък може да се влезе срещу 6-7 лева през цялата седмица, а за децата е безплатно.

В борбата за клиенти някои собственици са смъкнали цените до 4-5 лева, но оттам нататък посетителите плащат за всичко. Други предлагат безплатна аеробика или нощни партита.

63 са общо басейните в областта, които са подали заявление в здравната инспекция, че ще работят това лято.

Подобни статии

Top