Рибарите празнуват днес деня на риболова

Световният ден на риболова отбелязваме днес. Той се празнува от  юни 1985. На практика обаче празникът е факт още от 1984 година, когато се е провела Международната конференция по регулиране и развитие на риболова.

Знае се, че риболовците са една доста голяма общност по света. Риболовът отдавна вече не е само средство за поминък, но и хоби, което при повечето хора по-късно се превръща в страст. Онези, които споделят тази страст имат възможността да празнуват своя празник само няколко седмици след като уловът е разрешен официално.

У нас представители на спортния и любителския риболов отбелязват празника с масови посещения на язовирите, реките и черноморското крайбрежие с надеждата, че на днешния ден ще хванат най-добрия улов за годината

В Европейския съюз общата политика в областта на рибарството е в процес на важна реформа. Затова днешният празник трябва да служи като допълнително напомняне и настояване за преход към устойчиво развитие в областта на рибарството, за да можем да ползваме този ресурс и в бъдеще.

Подобни статии

Top