Млад пловдивчанин загина заради въдицата си

32-годишен пловдивчанин почина от тежки изгаряния, които получил, след като закачил с карбонова въдица ел. мрежа под напрежение 20 киловолта. Той бил приет в университетската болница „Свети Георги“ със 75% поражения по кожата. Лекарите не успели да го спасят, съобщава „24 часа“.

„Пациентът претърпя операция и бе поставен в изкуствена кома и на апаратна вентилация. При подобни изгаряния обаче се стига до фатален край“, коментира д-р Красимир Янев от клиниката по термични травми.

По думите му само в рамките на месец това е третият случай на рибар с карбонова въдица, поразен от ток. Другите двама мъже, на възраст 54 и 65 години, са били по-леко обгорени и след оперативните интервенции са се възстановили. При единия изгарянето е било 8%, а при втория – 12.

Злополуките са станали по един и същи начин – докосване на жиците при замятане на пръчката.

Според специалисти карбонът наподобява желязо, тъй като е изграден от въглеродни нишки. Особено опасно е с въдица от такъв материал да се ходи на риболов при светкавици и гръмотевици. Риск съществува и когато карбонът е на разстояние 1,5-2 м от мрежа под високо напрежение, тъй като се създава волтова дъга. В нея попада рибарят и става проводник на електричество, което влиза през ръката и излиза от стъпалата или големите пръсти на краката. Получава се т.нар. „пламъково изгаряне“.

Пострадалите често имат вътрешни поражения – отгоре кожата може да е здрава, но мускулите са засегнати.

Подобни статии

Top