РИОСВ наблюдава птиците по течението на Марица

marica3

Наблюдение на водоплаващи птици по Марица и беседа за опазването им организира РИОСВ – Пловдив по повод Световния ден на влажните зони 2 февруари.  Наблюдението стартира  от 10.00 часа от южната страна на Пешеходния мост. От този час всички ще могат да  наблюдават с бинокли водоплаващи птици по река Марица.

Инициативата е на федерацията на природозащитни сдружения „Зелени Балкани“. Експерт от направление „Опазване на биологичното разнообразие“ към екоинспекцията ще изнесе беседа за прилагане на законодателството, свързано с опазването на водолюбивите птици и техните местообитания.

Вечерта в Природонаучния музей в Пловдив почетният консул на Федерална република Германия д-р Мариана Чолакова и директорът на музея гл. ас. д-р Огнян Тодоров ще открият от 18.00 часа изложба под надслов: „Климат. Промени. Знание. Актуални новини от света на науката за климата“, а след това ще бъде излъчен филмът „Солта на земята“. Повече вижте ТУК!

В същия час на 3 февруари, отново в Природонаучния музей, се организира прожекция на филм в защита на влажните зони. Проявата се осъществява със съдействието на Световния фонд за дивата природа – WWF и ФПС „Зелени Балкани“.

Идеята на организаторите е да се повиши осведомеността на обществото за приноса на влажните зони за човечеството. Според световната статистика над един милиард души на Земята зависят от мочурища, от които се изхранват. На тези места се извършват риболов, оризопроизводство, транспорт, туризъм, продажба на вода и пр.

Тази година мотото на кампанията по отбелязване на Световния ден на влажните зони е „Влажните зони – устойчив начин на препитание“.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top