РИО – Пловдив на лов за „мъртви души” в училищата

Изненадващи проверки ще следят има ли „мъртви души” в училищата в Пловдив и областта. обяви Рангел Райчев, експерт от Регионалния инспекторат по образованието. Борбата с нелегално записаните ученици е сред приоритетите на образователното министерство, тъй като по тази схема от ведомството се източват по около 20 милиона лева годишно.

В просветното министерство е разработена сиситема, която да проверява за „мъртви души” в училищата. Чрез нея се заобикалят директори и регионални инспекторати. Ресорният министър продължава да настоява да се намери юридическата логика да се криминализира това. Съмнения за нарушения има и в Пловдивска област.

„Предвидили сме, както текущи, така и тематични проверки в тази посока. Текущите проверки ще бъдат внезапни. Ще следим как се провеждат изпитите на учениците на самостоятелна и задочна форма на обучение, съответно ще следим и посещаемостта на учениците в дневна форма на обучение“, съобщи Рангел Райчев, гл. експерт в РИО Пловдив.

И докато броят на учениците изкуствено се увеличава, броят на учителите реално спада. Масово в областта липсват начални учители, съобщиха от инспектората. Това се дължи не само на прехвърлянето на преподаватели от едно училище в друго, а и на нежеланието на голяма част от студентите да навлязат в образователната система.

„Например в община Лъки има недостиг на кадри. Трудно се намират в някои планински селища на община Асеновград и Родопи и в община Карлово. В Пловдив почти няма такъв проблем”, каза още Райчев

В областта в първи клас влизат 6388 деца, като от тях 3370 са в Пловдив.

Подобни статии

Top