Рисунки на проф. Бисер Дамянов в галерия „Възраждане“

12075079_10153781818115809_6474688172656761718_n

Изложба с рисунки на проф. Бисер Дамянов ще бъде открита тази вечер от 18:00 ч. в пловдивската галерия „Възраждане“. На откриването ще бъде представен и новият луксозен каталог на автора.
Изложбата е по случай неговата 60-та годишнина и ще продължи до 19.10.2015 г.

Бисер Дамянов – висок и едър, самовглъбен и дистанциран, с очи, по детски откровенно добри, но гледащи изпитателно. График, чиито рисунки са като солово изпяти партии. Музиката приижда отвсякъде – от нощта, от пясъка, от въздуха, от пространства отворени и затворени. Sostenuto, andante e sussurando, dolce e animato. Връзката между съществата се осъществява или разпада чрез тоновете на мелодии, напоени с копнеж и недоизказаност, с първичната имагинерност на звука, пронизващ пътя от едно сърце към друго.

Рисунките са изпълнени в една особено идеалистична театрална стилизация на образите. Лицата често са като маски, които закрилят откровената им незащитеност. Маски, които пазят ролята на душевната тайна. Липсва показният драматизъм и трагичните крясъци на лошото актьорство. Приглушеност, шепот на нежност, лебедови докосвания. Самотност, която е като скъп дар от Бога. Самотност, не като наказание , не като отчаяние, а като състояние на нирвана. Самотност, изпълнена с любов не определено към някого, а любов изобщо. Любов, която идва за да даде.

Краси Алексиева, 2015 г.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top