Робин Худ бил лихвар

Робин Худ крадял пари от богатите, за да ги дава назаем на беднитте. Оказва се, че един от любимите герои на няколко поколения деца е бил лихвар с криминално минало. Така поне се твърди в книгата „Робин Худ: Неизвестният тамплиер“. Авторът й Джон Пол Дейвис разбива мита за безстрашния герой, който се бори с алчността и несправедливостта, като се позовава на английска балада от 1500 г.

Баладата разказва как Робин Худ дал 400 паунда на обеднял рицар, който имал дългове към местен духовник. Господарят на Шеруудската гора обаче му казал, че трябва да върне сумата в срок от една година. Когато рицарят се издължил на духовника и отишъл да върне заетата от Робин Худ сума, предложил да му плати и полагащата се лихва. Худ обаче отказал, защото вече бил обрал свещеника заради неговата алчност.

Авторът на книгата обаче не се задоволява само с това твърдение за знаменития герой. Според него Робин Худ е бил и член на Ордена на тамплиерите. Той смята, че по това време банкови транзакции като описаната в баладата са били патент единствено на тамплиерите, които са налагали лихви, официално забранени от църквата.

Източник: manager.

Top