Родителите, сексът и децата

Доколко нормално е родителите да показват интимност пред децата си, да се къпят заедно, докато децата са у дома, да се целуват пред децата? Родителско безхаберие ли е сексът пред бебе? И пречат ли децата на сексуалния живот на родителите?

Раждането на дете не означава, че интимността умира. Някои двойки споделят, че след раждането на дете, сексът дори се е подобрил, а честотата му се е умножила. Но дори сексуалното желание да е на лице, съществува притеснението (най-вече от страна на майката) дали детето няма да чуе нещо. До три годинки децата нямат ясни спомени, така че дори да ви чуят или видят, те няма да помнят нищо. Но все пак използвайте подходящия момент за сексуалните си изживявания – когато бебето спи (но въпреки че спи, не правете секс пред него, все пак има и други стаи) или детето е на училище, навън с приятели и сте сами у дома.

Много майки споделят, че докато бебето е в стаята, в тях говори майчинския инстинкт, а не сексуалния нагон. Така че сексът пред бебето бива автоматично изключен като опция. Още повече, че в някои страни се разисква казуса дали сексът пред дете не е сексуално престъпление, сексуално насилие, сексуална злоупотреба, родителско безхаберие… Ако дете на 5 годинки, например, види родителите си да правят секс, то може да реши, че това е сексуално насилие, чувайки майка си да вика, и така да остане с погрешна представа за същността на секса, което да попречи на нормалните му сексуални контакти за в бъдеще.

Що се отнася до интимността пред децата, златното правило е да не прекалявате с нея. Но това не означава тя въобще да липсва.Интимността между родителите, показването на любов и привързаност са важна част от възпитанието и емоционалното съзряване на децата. Виждайки любовта между родителите си и получавайки любов от тях, децата стават емоционално компетентни и научват какво е любов. Те се научават да бъдат любвеобилни, състрадателни и открито да показват чувствата си, по-лесно се адаптират в социалната среда, спокойни и комуникативни. Така след време ще се радвате на деца, които ви казват „Обичам те, мамо!“ на тръгване за училище и преди лягане.

Децата, чиито родители са се стеснявали да покажат любовта помежду си пред наследниците си, са по-затворени и задържащи чувствата си себе си, създавайки впечатление, че не изпитват такива и остават криворазбрани от околните. Тези деца са по-слабо чувствителни към потребностите на другите, трудно се адаптират в дадена среда, по-трудно създават приятелства.

А под сдържана родителска интимност имаме предвид целувка за „Добре дошъл“ след работа, разходка под ръка в парка, прегръдка по време на любовен филм. Виждайки тези сцени на любов, децата са спокойни, че родители им се обичат, и се научават и те да изразяват чувствата си първо към мама и татко, а после и към всички останали.

Източник: rozali.com

Подобни статии

Top