Родители на протест срещу сливане на училища в Пловдив

126 деца и според правилата за финансиране е изправено пред сериозни финансови и организационни проблеми, тъй като бюджетът му не достига.

Хората изразиха притеснението си, че след сливането на двете учебни заведения, ще се наложи децата им да ходят на училище в друга сграда, която е много по-далеч от домовете им и.

Избрали сме това училище, тъй като то е с по-малки паралелки, децата се познават, кварталът е по-тих и спокоен“, коментираха родителите. Освен това в района на 145-годишното квартално школо имало и доста спортни бази. Затова те настояха учебното заведение да бъде запазено.

ОУ „Георги Бенковски“, което се намира в Съдийския квартал, има едва 126 деца и заради делегираните бюджети е изправено пред сериозни финансови и организационни проблеми, тъй като бюджетът му не достига, съобщиха от общината. Това е и причината то да бъде слято с ОУ „Душо Хаджидеков“, което пък от своя страна няма достатъчно материална база – липсва му сграден фонд, а в него учат над 700 деца. ОУ „Душо Хаджидеков“ е известно като елитно и е предпочитано заради методите си на обучение и местоположението му – в центъра на града. Двете учебни заведения ще съществуват под името на по-голямото училище.

Родителите от ОУ „Георги Бенковски“ разбрали, че училището им ще бъде слято с другото школо преди няколко дни. Утре казусът ще бъде обсъждан на сесия на Общинския съвет. Тогава ще се състои още един протест – на майките и бащите от ОУ „Душо Хаджидеков“. Те ще изразят недоволството си пред сградата на местния парламент на ул. „Авксентий Велешки“.

Снимки: vbox7 и bgmaps

 

Top