Родители окупираха Общинския съвет в Пловдив (СНИМКИ)

Родители на деца от ОУ „Душо Хаджидеков“  в Пловдив окупираха Общинския съвет – почти час преди началото на днешната сесия, видя репортер на DCNEWS. Хората се  събраха пред училището и дойдоха пред сградата на местния парламент на ул. „Авксентий Велешки“ 20, носейки плакати с надписи: „Не на сливането на ОУ „Душо Хаджидеков“ и ОУ „Георги Бенковски“, не рушете ОУ „Душо Хаджидеков““, „Не местете децата ни извън квартала“.

Хората протестират срещу това двете училища да бъдат слети, тъй като на едното материалната база не достига, а другото е в лошо финансово състояние. Те недоволстват, че ще трябва да водят децата си надалеч, тъй като разстоянието между двете сгради е голямо и че се пресичат няколко големи и натоварени булеварда.

„Тяхното решение и предложение не е нашата воля. Нашите деца не са пари. Искаме децата ни да учат в района на училището! Ако се налага да ги водим до „Бенковски“, ще трябва да стават в 5 часа сутринта“, коментираха родителите.

400 подписа вече са събрани в подписка, организирана от протестиращите. Част от нея вече е внесена в Общинския съвет вчера, но хората продължават да се подписват. Те вече посрещнаха част от съветниците, които идват за заседанието на местния парламент. Оказа се, че доста от старейшините не знаят къде се намират и двете училища. Затова родителите залепиха карта на единия плакат, за да покажат на народните избраници къде се намират учебните заведения.

Към  протестиращите от ОУ „Душо Хаджидеков“ пред Общинския съвет се присъединиха и родители от ОУ „Георги Бенковски“, които също са недоволни от промяната.

По-рано днес, докато се събираха пред ОУ „Душо Хаджидеков“ родителите заплашиха, че ако двете училища бъдат слети ще сезират съдебните инстанции – Административен и Върховен административен съд, а дори и Европейската комисия по образование и останалите евроинституции.

Припомняме, че днес на сесията ще бъде гласувано предложение за сливане на двете училища, както и за оптимизиране /сливане/ на 14 детски градини, половината от които блокови.

Минути преди началото на сесията протестиращите бяха допуснати в сградата на Общинския съвет.

 

Подобни статии

Top