Родители съдят училищен директор заради забрадка

Родители на ученичка съдят директор заради забрана да влиза в час със забрадка. Съдебната битка за носенето на забрадка в училище започва днес в Благоевград.

16-годишната Емине Шаматарева от сатовчанското село Вълкосел решава да ходи на училище забулена, след като миналата година била на курс по изучаване на Корана, съобщиха Нова телевизия и бТВ.

От началото на учебната година момичето започва да ходи със забрадка. Поведение, което противоречи на правилника на училището.

„В училището не се допуска носенето на шапки, забрадки, бурки, слънчеви очила, а нашият правилник е разработен на основата на закона за народната подкрепа и за правилника за приложение на закона за народната просвета, в което е цитирано, че образованието е светско, а нашето училище също е светско, общинско, и то е длъжно да спазва законите на държавата”, коментира директорът на СОУ „Христо Ботев“ Митко Джуков.

На семейството на Емине са дадени алтернативни варианти – детето да сваля забрадката в клас или да бъде преместено в Духовното училище в Момчилград, където забулването е позволено.

В училището на момичето учат още 387 деца. Всичките изповядващи ислям, но и спазващи правилата за светско облекло в училище.

В разговор с бащата, който работи като експерт в Главното мюфтийство, той отказал да предприеме мерки срещу доброволното решение на дъщеря му, която смятала, че е закъсняла със забулването, което според Корана ставало още на 11 години.

Емине отказва да се мести в друго училище. Затова последвала заповед за изключване, оспорена впоследствие пред инспектората. Девойката завела и дело срещу заповедта на директора за преместването й в друго училище.

„Ние сме спазили законовата уредба, направили сме всичко възможно ученичката да остане в училището”, допълни Джуков.

Родителите на Емине обаче решават да заведат дело срещу директора на училището, който й забранил да влиза в час забулена.

„Все още България не се е отърсила от предразсъдъците, които години наред са обхващали нашия регион. И за съжаление, в България е престъпно да носиш една забрадка. Образованието е светско, но никой не може да наложи забрана на някого за това с какви дрехи да ходи облечен“, коментира районният мюфтия на Гоце Делчев Един Мохамед.

Във Вълкосел живеят 3500 души, всички са мюсюлмани, но нито едно момиче не ходи забулено.

„Никога не съм ходила в училищата със забрадка. Не е редно”, отбелязва Небие, жител на Вълкосел.

В клас деветокласничката била като всички други, като изключим външния й вид.
Държи се напълно нормално и с учителите, и с учениците. Общува с учениците, доколкото ми е известно с моя си клас по моите наблюдения, каза Инцавка Дерменджиева, класен ръководител на Емине.

Преди 4 години друго момиче заведе дело за дискриминация срещу директора на училището в Горно Краище, което загуби.

Източник: dir.bg

Снимка: БГНЕС

 

Подобни статии

Top