Рождените дни крият смъртна опасност

Бъдете внимателни, когато духвате свещичките. Учени установиха, че е по-вероятно да умрем на рождения си ден, отколкото в който и да било друг ден.

Изследователите са проучили историята на над 2 милиона души в продължение на 40 години. Те са установили повишаване на смъртните случаи на рождения ден в резултат на сърдечен удар, инсулт, падане или самоубийство.

Уилям Шекспир е починал на рождения си ден, на 23 април 1616 г. Актрисата Ингрид Бергман също почина на рождения си ден през август 1982 г. Хората над 60-годишна възраст е с 14% по-вероятно да починат в този ден.

Сърдечните удари се повишават с 18,6% на рождения ден, а инсултите – с 21,5%, пише manager.bg. Д-р Владета Аждачич-Грос от университета в Цюрих заяви, че „рождените дни завършват с фатален край по-често, отколкото би трябвало да се очаква“. Той допълни, че рискът от смърт на рождения ден нараства с напредването на възрастта на хората.

Канадско изследване също показа, че инсултите са по-вероятни на рождения ден, особено при пациенти с високо кръвно налягане. На рождения ден се наблюдава и увеличение на самоубийствата с – 34,9%, на смъртните случаи при инциденти, които не са свързани с коли – 28,5% и на загинали при падания – 44%.

Подобни статии

Top