Розалин Петков: Разширяването на пътя Пловдив-Асеновград е приоритет

Разширяването на пътя Пловдив-Асеновград е най-важният инфраструктурен обект, който трябва да бъде завършен през този мандат в Област Пловдив. Това съобщи областният управител Розалин Петков. Той уточни, че забавянето на този проект идва от липсата на средства за извършване на отчуждителните процедури, необходими за удвояването на пътя.

„Ще настояваме в държавния бюджет за следващата година да бъдат предвидени средства за отчуждителните процедури, които трябва да се направят, за да стартира изграждането на пътя Пловдив – Асеновград, подчерта областният управител и обясни: „Знаете, че когато бяхме на власт през 2009-та вкарахме закон, когато един обект е от национално значение, влизаме си в собственост, процесите си вървят по отчуждаване, пътят се прави. Това при следващото правителство отпадна. Сега законопроектът вече е минал на първо четене“.

В момента за този път са осигурени 25 милиона лева заем от Европейската инвестиционна банка. Необходими са още 6-7 милиона от бюджета като собствено финансиране, за да стартира строителството, коментира Петков и посочи, че сега на пътя се прави текущ ремонт.

Областният управител съобщи също, че новото отделение по фтизиатрия в Университетска болница, което ще поеме функциите на Белодробна болница, трябва да отвори врати на 1 февруари 2015 г. Но микролабораторията ще остане в базата на Цариградско шосе.

Тя ще може да се използва от всяка една болница, като там ще се предават проби на болни предимно от туберкулоза.   От здравното министерство е дадено разрешение за дейността и предстои още една среща с министъра. Белодробна болница вероятно ще работи като отделение на общинска болница „Свети Пантелеймон”.

 

 

 

 

Подобни статии

Top