Ройдова остава в ареста, нареждала: „Убий този и отвлечи онзи!“

„Нямам никакво основание да унищожавам семейството на брат ми по простата причина, че аз не съм наследник на брат ми, той си има достатъчно наследници. Нито съм искала да унищожавам цялата му фамилия, защото аз пак не съм наследник. Моята цел е да търся това, което имаше баща ми. Първо да разберем чрез адвокатска кантора съвсем законно как стоят нещата!“ – Това заяви в последните си думи пред Окръжния съд днес задържаната за подготвяне на шесторно убийство на роднините си Иванка Ройдова. 66-годишната жена беше категорична, че винаги е била в близки отношения със 70-годишния си брат Стойчо.

„Ако е имало някакъв спор, той е бил заради информацията. Защото той точно преди месец пак говорихме – той ми вика: „Нищо не знам“, аз му викам: „Как така нищо не знаеш, нямаш ли контакт, не питаш ли?“  Това е конфликтът ни!“, обясняваше Ройдова.  Тя търсела адвокатска кантора с представителство и в САЩ, за да може да набере нужната информация за наследството. Затова предоставил смъртните актове на баща си от САЩ и България, удостоверение за наследство и всички други документи на фонда. Същите документи изпратили сестра й Ана и брат й Стойчо. 

„За да се направи едно прехвърляне на бенефициента, това единствено може да направи Недялка Бързакова, а не брат ми, тъй като тя управлява фондовете. Тя има фирма, която е отворила, адвокат, който управлява фондовете и цялото наследство – всичко е под неин контрол. Дори брат ми няма контрол върху тези пари. Дори той не знае какви са парите. Тя е човекът, който може да се разпореди. Така че брат ми няма абсолютно нищо общо с това“, допълни Ройдова. По думите й всички документи, с които тя разполагала, са й били дадени от брат й и са копия, с каквито разполагат Стойчо и Ана Ройдови. 

Иванка Ройдова разказа също, че служителят под прикритие бил много любопитен и я разпитвал за целия й живот. А тя му дал документи и сметки на баща си. Жената обаче категорично отрече да е провеждала с него разговор за убийство.

„Не е вярно, г-жо съдия – в кориците на делото и в разпитите се съдържа, повярвайте ми, думичката „отвличане“ и думичката „убийство“ на няколко пъти и то на лицата, които са посочени в обвинението“, посочи в залата прокурорът по делото Иван Спиров.

По думите му мотивът бил ясен: значителна сума пари и влошени взаимоотношения, вследствие на това. За поръчката за убийство за шестте лица сумата не била само 3000 лева. Тези пари били дадени, за да се подготви извършването на бъдещите престъпления. Обещана била много по-голяма сума  – от около 400 хиляди долара, а именно 10% от фондовете, които Иванка Ройдова е заявила пред служителя под прикритие, че са 3-4 милиона долара.

Според магистрата разследването продължава, предстои анализ и на други доказателства. Ще се проучва какви суми има в попечителските фондове в САЩ, ще се издирят още свидетели, допълни Спиров. Той посочи, че прокуратурата разполага с писмо, с което Стойчо Ройдов е уведомен, че Недялка Бързакова му прехвърля 3 фонда. „Там не са посочени суми. И най-вероятно обвиняемата е смятала, че в тези три фонда има суми на голяма стойност“, допълни прокурорът. И отново напомни, че досега Стойчо и синът му Георги са получили суми в размер на 240 хиляди долара.

„За нас фондовете са само мотив“, не измествайте вниманието върху тях, коментира прокурорът пред журналисти. И подчерта, че в СРС-тата наистина се чували думите: „Убий този и този, отвлечи този и този!“. Тези думи Ройдова заявила на служителя под прикритие Пламен Мирчев, когото накарала да отвлече брат й и да го накара да подпише пълномощно, като е имала предвид подготвения договор. Тя му дала насоки за брат си, за колата на внука, дала и  адресите, на които да бъдат открити.

„Стойчо Ройдов научи, че готвят убийството на него и на семейството му, когато го извикахме. Той ни каза, че са имали конфликт и е знаел, че е наследник на това, което е получил“, каза още прокурор Спиров.

В съда в защита на обвиняемата се яви неврологът д-р Мария Коларова. Тя се разплака пред магистратите и разказа, че от дълги години познава семейството на Иванка. Според пенсионираната лекарка Иванка не била способна да убие никого и била натопена.

Окръжният съд остави в ареста Ройдова. Мярката за неотклонение може да бъде обжалвана в тридневен срок пред Апелативния съд. Ако това стане, тя ще се гледа на 31 март.

 

Подобни статии

Top