Романтика по пловдивски в ателието на МоцАрт (СНИМКИ)

1386010_454635551324523_1807524988_n

Пловдив е известен като град, в който хората идват и толкова силно се вдъхновяват от творческата атмосфера под тепетата, че дълго време след това не могат да я забравят. Най-изявените таланти пък избират да останат и да творят завинаги тук. Такава е и историята на Дорет, позната на дамите като феята в ателие МоцАрт.

Дорет е родена в Стара Загора, но вече дълги години живее и твори в града под тепетата. Дълго време преди да започне сама да изработва бижута, тя се занимава с магазини, в които се продават дрехи и аксесоари.

Покрай работата си в тази сфера Дорет забелязва, че на пазара липсват бижута, които да задоволяват капризите на най-романтичните души. Колкото и голямо да е разнообразието от китайски стоки, които заливат пазара, те не могат дори да се доближат до уникатите, изработени специално за индивидуалната личност.

Родителите на Дорет са художници и тя наследява артистизма и таланта им. Много пъти преди се е случвало да преработва готово бижу, за да го напасне към дадена дреха. Така една вечер, докато Дорет е вкъщи, любимият й котарак Моцарт бута готова гривна от масата, мънистата се разпиляват, и докато тя ги събира изведнъж й идва идеята да направи нещо изцяло свое.

Така решава да създаде собствено ателие, което неслучайно кръщава МоцАрт – синтез между името на домашния любимец и любовта към изкуството. Започва с шити бижута – колиета, по-широки гривни от сатен и дантела, които успяват да запълнят това липсващо звено от аксесоари за романтични дами. Работата я увлича, вдъхновява се все повече и повече, постепенно оставя заниманията с дрехи настрана и се посвещава изцяло на бижутата.

За изработката на бижутата Дорет използва бижутерска сплав – цинк, никел и мед, всякакъв тип мъниста, естествени камъни, минерали, Сваровски и въобще всичко, което може да се претвори в уникален и запомнящ се накит. Тя работи с много известни изпълнители, които често имат доста щури идеи за клиповете и фотосесиите си.

Трудно е да пристъпиш приказния свят на МоцАрт без да си тръгнеш поне с чифт обеци, колие или красива диадема. В ателието на Дорет, всички влизат не толкова като клиенти, а като приятели, които се настаняват на мекия диван, разглеждат, разговарят и обменят идеи.

За повече от 4 години Дорет нито веднъж не е повторила дадено бижу и всичко, което прави е изцяло съобразено с индивидуалността и желанието на дамата. Всички посетители в ателието са специални и Дорет държи те да се чувстват обгрижвани и сигурни, че ще се сдобият с най-подходящото бижу.

През 2015-та Дорет е била една от любимите бижутерки на пловдивските абитуриентки. Тъй като има поглед и върху роклите на завършващите дами, е решила през следващия сезон да обедини усилията си със своята приятелка Емилия Дичева от Модна стая, която се занимава с дрехи, и двете заедно да докажат, че най-красивите и стилни абитуриентки са в града под тепетата.

Освен с абитуриенти, Дорет работи  и с много бъдещи булки. Тя разчупва стереотипа, че една младоженка трябва да е задължително в бяло и често в работата си с тях използва различни нежни нюанси.

„Всяко следващо нещо, което започвам да правя, ми е любимо“, споделя Дорет. Имала е случаи, когато си мисли, че не може повече да надмине себе си, а само броени дни след това успява да изработи нещо още по-ефектно. Никога не започва да работи по план, а вдъхновението идва основно от големите сърца на позитивните хора, за които твори всеки ден.

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top