Романтика сред три планини (СНИМКИ)

Вече паднаха първите снежинки за годината в Пловдив, а високо в планината снегът е гост от седмици. Днес ще ви посветим в приказката на малкото влакче, свързващо тракийската низина с Родопите, Рила и Пирин планина, а именно Родопската теснолинейка, останала единствената функционираща жп линия с междурелсие 760 мм в България, по линията Септември – Добринище.

Железопътната линия е строена в продължение на 24 години между 1921 и 1945 г. Теснолинейката е с обща дължина 125 км. и разстоянието от начална до крайна гара се изминава за около 5 часа със средна скорост 25 km/h, като влакчето спира на 12 гари и 13 спирки, сред които СПА столицата на балканите Велинград и най-бързо развиващият се ски курорт у нас Банско.

До 1942 г. за обслужването на пътническите и товарните превози по железопътната линия се използват парни локомотиви от сериите 50076 и 60076. През 1942 г. са въведени в експлоатация дизелови мотриси „Ganz“, които поемат пътническите превози. С доставката на първите дизелови локомотиви „Henschel“ – Kassel серия 75, които и до ден днешен, повече от 50 години теглят ежедневно симпатичните вагончета високо в планината.

Именно трасето на теснолинейката се намира и най-високата гара на Балканския полуостров – гара Аврамово, висока 1276 м. над морското равнище.

Качваме се рано сутринта от гара Септември теснопътна, настаняваме се удобно и се захващаме с това да ви направим част от нашето пътуване. Вагончетата са доста по-малки от влаковете в останалата част от страната, но много по-уютни и най-важното –  приятно топли в студената утрин.

Часът е 8:25 и влак „Юндола” потегля с бърза скорост от 35 км, докато е още в равнините на Тракия. Пътуваме до Велинград, минаваме през мостове, тунели, спирки, движим се рамо до рамо с колите.

Разминаваме се с влак „Рила”, тръгнал по тъмно от заснежено Добринище. Пристигаме във Велинград в 9:50, 5 минути преди часа по разписание, което е показателно, че в планината животът тече много по-различно.

Насладете се на снимките и не пропускайте възможността при възможност да станете част от Родопската теснолинейка!

Снимки: DCNEWS и Facebook

Подобни статии

Top