Ромите в Пловдив казаха „Не на ранната женитба!“ (СНИМКИ И ВИДЕО)

С песни, танци и много настроение жителите на пловдивския квартал „Столипиново“ отпразнуваха Международния ден на ромите 8 април. Празникът започна в ранни зори и ще продължи през целия ден, като в тържеството се включиха както местни, така и гостуващи изпълнители.

Гвоздеят на програмата на ул. „Ландос“ бе танцова формация от София „Шукарите“. Момичетата, облечени в ефектни червени рокли, танцуваха под съпровода на ромския оркестър, който бе разположен на специална платформа. Тежкият грим и специално направените за празника прически на девойките обраха овациите от страна на младите жители на „Столипиново“.

Децата от вокална група към пловдивското СОУ „Найден Геров“ също  се включиха с изпълнения на известни ромски песни.  Кметът на „Източен“ Николай Чунчуков и зам.-кметът Петър Зехтински също отправиха своите поздрави към ромската общност и заявиха, че се гордеят с толерантността в града  под тепетата.

Докато на импровизираната сцена се изнасяше програмата, група младежи обикаляха гетото и раздаваха диплянки, ключодържатели  и химикали с логото „Не на ранната женитба!“. Това е един проект на фондация „Рома“, чрез който искаме на накараме младите първо да завършат средното си образование и чак след това да раждат деца и да се женят, каза общинския съветник от ДПС Антон Карагьозов.

В разгара на тържеството, Карагьозов също демонстрира умения и покани на танц жителка на ромския квартал. Двамата обраха овациите на жителите и гостите на „Столипиново“ и дори си направиха снимки за спомен.

Около дансинга също кипеше празнична атмосфера. Малки и големи танцуваха и се радваха на вниманието от страна на представителите на местната управа. Скарите с кебапчетата и сергиите със студена лимонада очакваха клиентите си след приключване на официалната част от програмата.

На 8-ми април светът почита паметта на загиналите в Холокоста роми. Освен, че е ден за почит, равносметка и отправяне на послания за мир, това е денят, в който биват приети химнът и знамето на ромите. На 8-ми април 1971 г. в Лондон на Първия международен ромски конгрес се отправя искане към ООН ромите да бъдат обявени за нация.

През 1992 г. ООН и Европейският съюз, по предложение на Международната организация „Романи юнион”, обявяват 8 април за Международен ден на ромите.

Подобни статии

Top