Ромите, пребили с лопата полицаи в Асеновград, за постоянно в ареста

Асеновградският районен съд остави за постоянно в ареста двама от ромите, участвали в мелето, при което пострадаха двама полицаи в Асеновград. Михаил Джамбазов и Вадет Шекерджи бяха сред арестуваните първоначално десетима роми, нападнали ченгетата на пътя Асеновград – Поповица около 21 часа на 18 март.

Припомняме, че тогава четири каруци с около 30 души от ромски произход са се движели по пътя, когато били спрени от полицейски патрул, тъй като служителите на реда забелязали, че между тях има конфликт.  Ромите отказали да се вслушат в предупрежденията на униформените, заобиколили ги и единият от полицаите бил ударен с лопата първо по главата, а след това и по ръката.

Другият служител на реда възпроизвел предупредителен изстрел, за да предотврати по-сериозен конфликт. Той също е  с лека телесна повреда, стана ясно по време на заседанието в съда днес. Полицаят бил ударен в ръката с вила от единия ром. След инцидента по-тежко пострадалият полицай е бил откаран в болницата в града, като състоянието му е стабилно.

След залавянето на групата роми, Джамбазов и Шекерджи са били оставени в ареста за 72 часа с прокурорско постановление. Срещу тях е било повдигнато обвинение по чл. 131 от НК – за причиняване на лека телесна повреда на полицейски служители при изпълнение на служебния им дълг, стана ясно днес в съдебната зала.

Наложената им постоянна мярка не е окончателна. Тя може да бъде обжалвана в тридневен срок пред Пловдивския окръжен съд.

Днес следобед ще бъде гледана мярката и на още един ром, който след инцидента се бе барикадирал в дома си в ромската махала, научи DCNEWS. Това е Владимир Джамбазов, който също ударил полицай, докато униформените се опитвали да арестуват брат му Михаил за побоя над колегите си. Джамбазов първо хвърлил по ченгетата нож, а после и други предмети от дома си, а накрая ритнал един от полицаите.

Подобни статии

Top