Роми се жалват в Страсбург, събарят им къщите в сряда

Шест ромски семейства от пловдивската Арман махала подадоха жалби в Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради планираното тази сряда събаряне на къщите им. Това съобщи социологът Васил Къдринов, който е говорител на инициативния комитет “Право на жилище – район Северен Пловдив“.

Жалбите са подадени чрез Българския хелзинкски комитет, като хората са представлявани от адвокат Маргарита Илиева, уточни Къдринов. Той допълни, че отговорът на съда се очаква до утре на обяд, като след пристигане на решението (което вносителите смятат, че ще е в тяхна полза, тъй като според тях е нарушена Европейската харта за правата на човека. Според нея не може да бъдат събаряни незаконни жилища, без властите да са предоставили на живеещите в тях алтернативно жилище под наем, ако собственото им жилище е единствено), те очакват местните власти – областният управител и окръжният прокурор, да спрат събарянето на шестте къщи, намиращи се на терен между бул. „Васил Левски“ и Малкия гигант.

В района има 13 незаконни постройки, които са нарочени за събаряне. Били са 17, но 4 от тях са съборени през ноември, миналата година, обясниха от инициативния комитет. Според плановете на тяхно място трябвало да има плувен комплекс. Пари за такъв комплекс обаче няма заложени в бюджета, подчерта Васил Къдринов.

В къщите живеят хора, които са родени в тях през 60-те години. Има бременна жена, жена с онкологично заболяване, която е на химиотерапия, деца и възрастни хора. Къде ще отидат тези хора, като това е единственият им дом, питат от инициативния комитет.

Припомняме, че на същото място започна строителството на новия бул. „Северен“. Именно заради него стартираха и събарянията на незаконните ромски къщи, някои от тях построени още през 60-те години на миналия век върху общинска земя. Нито една от постройките не е узаконена. Според хората обаче пътят няма да минава през техния терен. Затова те се чудят защо се бърза със събарянето им.

Хората от вече бутнатите постройки отишли да живеят при свои близки в Столипиново. „Ние нямаме при кого да идем“, твърдят засегнатите семейства. Те са обжалвали в Административния съд, а впоследствие и във Върховния административен съд заповедите за събаряне, като едно от делата още не е приключило. Съдебните власти обаче са се произнесли в полза на общината.

„Призоваваме за спазване на законността при събаряне на незаконните постройки“, заключи Васил Къдринов.

 

Top