Ромски автор разказва за оттласкването от дъното и пътя нагоре

Иван Мирчев представи "Отблясъци от дъното"

„Отблясъци от дъното“ е книга без грим и без маски. Проза и поезия за вечния стремеж на човешкия дух, в която има всичко – болка, радост гняв, шокиращи случки и болезнени признания.

Авторът на книгата Иван Мирчев е от ромски произход, живее в махалата в село Ягодово и е запален читател и редовен посетител в Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив. Именно в библиотеката той избра да направи премиера на „Отблясъци от дъното“, дебюта му в професионалното писане.

Първият разказ в книгата започва с един слънчев лъч, а последният – с изтласкване от дъното. Между тези две творби Иван Мирчев разполага богата палитра от чувства и преживяни истории. Позволил си е да сподели дори озадачаващи случки, но според него това показва, че написаното извира от душата и е създадено да докосва читателите.

Приближавайки се до дъното човек има две възможности – или да задълбае надолу или да се оттласка и да продължи нагоре. Аз избрах да тръгна напред и причината за този избор е дъщеря ми, тя е моят слънчев лъч и най-голяма опора,  споделя авторът.

Само през изминалата година Иван е прочел около 70 книги. От 14-годишен той е запален по класическата литература, започва с творбите на Александър Дюма, след това се увлича по Достоевски и Балзак. Известно време е живял в Гърция, и тъй като не може да си представи живота без книги, е намерил творбите на Стайнбек, преведени на гръцки.

Любимите автори на Иван Мирчев днес са Достоевски и Стивън Кинг. Творецът не робува на жанрове, чете всичко, стига написаното да го докосне и да му въздейства. Авторът не гледа телевизия, защото смята, че тя му отнема от времето за четене, а не го обогатява с нищо.

За Иван Мирчев трупането на житейски опит трябва задължително да върви с културното обогатяване. Изучавал е теология, творческо писане, маркетинг на книгоиздаването и дори право, тъй като детската му мечта е била да стане адвокат. Не е успял да завърши висшето си образование поради липса на средства, но не съжалява. Някои врати трябва да се затворят, за да се отворят други през които да минем, обобщава авторът.

Готова за печат е и втората книга на Иван, която ще носи заглавието „Циганинът“. С нея, както и с „Отблясъци от дъното“ авторът иска да покаже на децата от ромски произход, че книгите и училището са много важна част от живота им. Авторът даде за пример 8-годишната си дъщеря, с която всяка вечер четат приказки и заедно посещават детския отдел на библиотеката.

 

 

Подобни статии

Top