Ром от Пловдив изпрати дъщеря си да проституира в Германия

Млада жена от ромски произход е била изпратена в Германия да работи като проститутка от собствения си баща, съобщиха за DCNEWS от пловдивската фондация „Джендър алтернативи“. Преди да замине за чужбина, тя се опитала да избяга от къщи и потърсила помощта на правозащитната фондация. Впоследствие обаче баща й успял да се наложи и я изпратил в Германия, за да изкарва пари за семейството си чрез проституция.

Оказва се, че ромските жени на възраст между 25 и 35 години в Пловдивско, често са карани да проституират от близките си и стават жертва на трафик с цел сексуална експлоатация, обясни адвокат Милена Кадиева. Според нея по започналия преди месец пилотен проект JUSTROM вече има регистрирани 4 случая, свързани със склоняване към проституция и трафик на жени.

„В ромските  фамилии те приемат склоняването към проституция и трафика на секс робини в чужбина като бизнес. Те са готови да си продават жените, дъщерите и сестрите, само и само по този начин да вадят пари. Това са все жени на възраст между 25 и 35 години“, разказа адвокат Кадиева, която е експерт и консултант по проекта. По думите й четирите случая, които са известни на фондацията, са на жертви, които вече са преживяли много и понеже са били принуждавани дълго време да проституират, са решили, че не могат и не искат да продължават повече по този начин, но не могат да избягат от омагьосания кръг, в който са попаднали.

Програмата JUSTROM, по която работи фондацията, се изпълнява от Съвета на Европа и Европейската комисия в пет държави в Европа. Освен България, това са също Гърция, Ирландия, Италия и Румъния. По нея са създадени две правни клиники у нас – в Пловдив и Велико Търново. В града под тепетата в правната клиника освен адвокат Кадиева, като асистент работи Рада Еленкова, а като ромски медиатор – Ангел Михайлов.

По проекта, който изцяло е насочен към ромските жени, пострадалите уязвими групи могат да бъдат консултирани и да им бъде предложена юридическа помощ срещу нарушения на правата им от типа на на ранни или насилствени бракове, трафик, домашно насилие, изселване, имотни въпроси, полицейско насилие и престъпления от омраза.

В Пловдив проектът работи в цялата област. Досега по него са извършени 28 консултации, като половината от тях са от населени места като Болярци, Куклен, Кричим, Раковски и др. Останалите случаи са от ромските махали в града под тепетата, поясни адвокат Кадиева.

Според юристката най-много консултации до момента са направени по Закона за домашно насилие, тъй като при ромите то било често явление и засягало огромна група жени и деца. „Оказва се, че те вече говорят спокойно за това, което им се случва, но не са готови да предприемат последващи стъпки и да подават жалби и сигнали. Една от причините е, че са много бедни“, коментира Милена Кадиева. Тя допълни, че всички оплакали се, са тормозени сексуално и бити, а при еди от случаите 34-годишна жена в момента пребивава в Кризисния център в Пловдив. Една от жените вече е готова да започне производство в Районния съд по Закона за домашно насилие и ще бъде представлявана служебно от адвокатите на фондацията, допълни адвокатката.

Подобни статии

Top