Ротари дариха компютри за незрящи

Дарение на компютърна техника  и помощни технологии за незрящи и слабо виждащи хора бе връчено от трите Ротари клуба в Пловдив по повод 110-тата годишнина от създаването на първия клуб в света. Дарението е на стойност над 60  000 лева. Акцията е посветена и на Деня на международната солидарност и мира – 23 февруари.

10 настолни компютъра, 3 лаптопа и три комплекта помощни технологии за незрящи и слабо виждащи хора, бяха подарени днес на Центъра за рехабилитация на слепи в Пловдив от Ротари клубовете в града под тепетата.

Помощните технологии включват устройства, подобни на големи електронни увеличителни лупи, които увеличават текста 256 пъти. Целта е хората, които са загубили зрението си, но имат някакво остатъчно, да получат достъп до някакви печатни материали, обясни Мария Горанова – член на Ротари клуб Пловдив – Филипопол. Центърът се сдоби и с техника, която конвертира текст в звук, за да може незрящите да четат книги и списания.

Тук идват хора от цялата страна, за да получат основни умения и бъдат обучени за работа с новите технологии, обясни Стефан Данчев, управител на Национален център за рехабилитация на слепи. По думите му чрез новите устройства хората ще могат по-лесно да усвоят компютърните знания, а оттам вече по-лесно ще могат да се интегрират в обществото.

Стефка Стойчева идва често в Центъра, въпреки че има подобна технология в дома си. Казва, че тя й дава достъп до информация, връзка с други хора и професионално развити. Стефка работи с компютри и подобна техника й е от особена полза.

Освен на Националния център, апаратура получават също пловдивската библиотека „Иван Вазов“, Комплексът за социални услуги „Св. Георги“, Кризисният център за младежи с девиантно поведение към Община Пловдив и други организации.

Подобни статии

Top