Румен Леонидов в „Код червено: литература“

„Код червено: литература“ и галерия U P.A.R.K. канят пловдивчани на среща-разговор с Румен Леонидов. Поводът: най-новата му книга „Деветият кръг на рая“ – сборник с есета за художници.
Събитието ще се състои тази вечер от 19.00 часа в U PARK Gallery.

Румен Леонидов е български поет и преводач, журналист, издател и общественик. Роден е на 17 май 1953 г. в София. Завършил е българска филология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Работил е като редактор в много литературни издания, сред които: „Факел“, „Български месечник“, самиздатското „Глас“, „Литературен вестник“. Автор е на 9 стихосбирки и 2 сборника с есета. Носител е на много отличия за поезия, сред които: „Сребърен плакет“ за книгата „Голям и малък“ (1995, Рим) , „Иван Николов“ /2011/, „Кристалът на Виленица“ /2012/. През 2013 г. сайтът му Fakel.bg става носител на Националната награда „Христо Г. Данов“ в категория „Електронно издаване и нови технологии“. Асоциация „Българска книга“ го обявява за „Рицар на книгата“ през 2014 г. Негови стихове са включени в различни антологии на българската поезия по света, има и самостоятелни публикации в САЩ, Англия, Русия, Италия, Унгария, Индия Албания и др. Превежда от руски и френски. Член на Сдружението на българските писатели.

За „Деветият кръг на рая“:

„Не съм виждал Румен Леонидов да рисува. Не съм и подозирал, че той рисува не картини, а художници. Рисува техните светли лица и съдби. Техните самобичувания и нежни признания. Рисува скици и икони – едновременно. Само че с перо, не с четка. Не с багри, а с думи.
И откъде му идва този словесен замах, за да драсне из¬невиделица, ако не друго, поне една златна лимба към често непредвидимите и чепати характери на своите герои? Чепати и благословени! Благословени и неприлично благи.

Завиждам на Румен за среднощията, прекарани с тях. За звъна и блясъка на чашите. За сладките приказки, за медо¬вината, която е обливала душите. И за музите-видения.
Това, че му е хрумнало да събере образите на прияте¬ли „рембрандовци“ в книга-картина, книга-откровение, книга-поклон, го прави поетично жив. И още no-жив. Защото е подредил последователите на Майстора от Шишковци в компанията на великия ибериец Хуан Миро. Не за сравнение, а заради общия им захлас пред божественото изкуство.

Бъди честит, Румене! Благодаря ти, че се появи като шеметен душеприказчик – с есета-жестове – в желаната „Галерия от думи“ – най-новият припев на нашето Издателско ателие.“

Анго Боянов

Подобни статии

Top