Румяна Бъчварова: Целта ни е да интегрираме бежанците

Изготвена е финансова схема за издръжка на центровете за настаняване на бежанци в България, която предстои да бъде обсъдена, коментира в Пловдив проблемът с бежанците вицепремиерът Румяна Бъчварова. Тя посочи, че в момента се обмисля организацията и логистиката, но се изчаква да мине съвета в Брюксел, преди да бъде взето окончателно решение.

Според министър Бъчварова целта на правителството е не само да приеме бежанците, но и те да бъдат интегрирани у нас и да се осигури образование за децата им и всички потребности, които те имат.

Не искам да коментирам позицията на Румъния и тук не става въпрос изобщо за пазарлък. Тук става въпрос за принципи. Както е принципен въпроса за това България и Румъния да получат признание за каквото им се полага и каквото е записано в техните присъединителни договори и приемането в Шенген, така е принципен въпроса за проявата на нашата солидарност с общите европейски проблеми в момента, поясни Бчварова.

Според вицепремиера подобно обвързване не бива да се прави, а трябва да се работи и по двете теми, като се отстояват принципните позиции на страната ни. Министър Бъчварова посочи също, че за издръжката на бежанските центрове у нас има финансова схема, която също е предложена и подлежи на обсъждане, за да може да се подпомогнат държавите, които приемат бежанци. Тя допълни, че България се справи доста добре и резултатите се усещат и се виждат отдалеч.

Бежанците, които тръгват от Сирия, не избират маршрутите през България, защото знаят, че ще им бъде трудно да минат оттук по начина, по който те искат. Те искат да минат без да бъдат регистрирани, за да могат да стигнат до крайната си дестинация в Германия, обясни Бъчварова.

Контролът на границата е строг. Това, че влизат бежанци у нас означава, че ние сме си свършили работата и в момента тече тяхната регистрация, като специално внимание се отделя на групите, в които има жени и деца, допълни Бъчварова.

По-късно министърът на вътрешните работи, която се включи в работата на аутсорсинг форума в града под тепетата, се срещна с директора на пловдивската полиция комисар Христо Разсолков.  След срещата си с него, тя коментира и продължаващите гонки в страната. Бъчварова беше категорична, че се извършва много превантивна работа, разчита се на сигналите от граждани и се обмислят строги наказания за участниците в тях.

Подобни статии

Top