Русия забранява със закон големите разфасовки бира

Русия предприема мерки, за да ограничи т.нар. „бирен алкохолизъм“. Следвайки образно максимата на Сталин няма човек, няма проблем, руските власти са решили да забранят пластмасовите бирени бутилки от над 1,5 литра.

Забраната за производството на „голяма” бира влиза в сила от 1 януари идната година. Производители и търговци ще имат половин година да се отърват от всички наличности. От 1 юли 2017 година двулитровите бирени бутилки и по-големите разфасовки окончателно напускат руския пазар. При нарушение глобите ще достигат до 500 000 рубли (приблизително 13 хиляди лева), пише БЛИЦ.

Мерки за борба с „гумената“ бира се обсъждат от три години насам. Първоначалният законопроект е предвиждал забрана на пластмасови бутилки с обем над половин литър. Последвала остра реакция на производителите, които обявили, че подобни ограничения ще ги принудят да напуснат руския пазар. Така в крайна сметка се стига до соломоновското решение за бира с максимален обем от 1,5 литра.

Макар че руснаците са известни с пословицата си „Бира без водка е просто загуба на време”, популярността на кехлибарената напитка в страната не спира да нараства. Щандовете на големите супермаркети са пълни с десетки марки бира в най-разнообразни разфасовки. Изключително популярни са трилитровките, както и двойните кенчета с обем от 1 литър.

Подобни статии

Top