Русия отказва лятното часово време, съдава нови пояси

Москва създава нови часови пояси

Съветът на Руската федерация (горната камара на парламента) ще разгледа в сряда законопроекта за преминаването на Русия от 26 октомври тази година към зимно време. В повечето региони часовникът ще се върне с един час назад, и след това няма да се прави сезонна промяна на времето, съобщи РИА“Новости“.

Комисията по икономическа политика препоръча на горната камара да подкрепи законопроекта.

Московското време се фиксира на UTC плюс 3 часа. Именно московското време е началният час при изчисляването на местното време в часовите зони на Русия. Всички часови зони ще се определят със закон, а не както досега – с правителствено постановление.

Законът увеличава броя на часовите пояси в Русия, съкратени по-рано до 9, на 11. Създава се нов часови пояс, в който попадат Удмуртия и Самарска област. Тази часова зона ще изпреварва Москва с един час.

Времето в Кемерово пък ще изпреварва Москва с четири часа, а не с три, както беше преди приемането му. Така жителите на региона няма да връщат часовника тази есен с час. Добавя се 11-ти часови пояс (московско време плюс девет часа), който включва Камчатка и Чукотка. Сега разликата между Москва и Камчатка е осем часа.

Според закона часовниците в новите субекти на федерацията – Крим и Севастопол ще работят в синхрон с часовниците в Кремъл.

Председателката на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко обяви, че връщането към зимното (астрономическото) часово време „е сериозно и за дълго“.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Top