Русия построи супермодерна военна база на Арктика (СНИМКИ И ВИДЕО)

12176190_1684998445049879_634741976_o

Руското министерство на отбраната съобщи, че привършва строителството на голяма военна база в отдалечен район на северната част на Арктика, където 150 войници могат да прекарат до 18 месеца, без да са зависими от нищо, предаде Франс прес.

Министерството посочи, че базата, която е издигната на острова Александрова земя – част от архипелага Францйосифова земя, на 80-ия паралел, е „готова на 97 процента“.
Обектът, кръстен „Арктическа детелина“, заема площ от 140 000 кв.м и е съставен от три крила, оцветени в червено, синьо и бяло като руския национален флаг. Сградата може да побере 150 войници и разполага с големи складове за гориво, храна и дрехи.

Военнослужещите могат да преминават от едното крило на обекта в друго, без да се налага да излизат навън, където през зимата температурата може да падне до минус 47 градуса по Целзий. Има и капацитет да се изпомпва гориво от танкери.

Францйосифова земя представлява островна група между Баренцово и Карско море, северно от архипелага Нова земя.

Русия укрепва военната си инфраструктура в Арктика като част от наскоро осъвременената си Военноморска доктрина, според която регионът е водещ приоритет поради минералните си богатства и стратегическа важност, отбелязва Франс прес.

Русия вече построи подобна военна база с името „Северна детелина“ на остров Котелни в Източносибирско море на 75-ия паралел.

Снимки: defencetalk.net

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top