Русия се изтегля от Сирия! Остават базите и ракетите С-400! (ВИДЕО)

12570829_1727881640761559_613990811_n

Руският президент Владимир Путин е наредил да започне изтеглянето на основните руски военни сили от Сирия от 15 март, предава ТАСС.

„Смятам, че поставените през Министерството на отбраната задачи като цяло са изпълнени. Затова заповядвам от утре да започне отводът на основните части на нашата военна група от Сирийската арабска република“, каза държавният глава на Русия на среща с външния министър Сергей Лавров и министъра на отбраната Сергей Шойгу.

Според Путин това ще е добър стимул за преговорния процес на политическите сили в страната.

„Надявам се, че днешното решение ще бъде добър сигнал за всички страни в конфликта. Надявам се, че това до голяма степен ще вдигне доверието на всички участници в процеса“, заяви Путин.

Руските военни пунктове – морският в Тартус и авиационният в Хмеймим, ще продължат да работят в досегашния режим за защита по суша, море и въздух, допълни руския президент. Той добави, че част от оставащите военни ще се занимават с контрола върху спазването на споразумението за прекратяване на огъня. Остават и ракетните системи С-400, вероятно ще продължат и въздушните удари.

Решението за започване на изтеглянето на руските войски е съгласувано със сирийския президент Башар Асад, допълни пред журналисти говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

По думите на Шойгу руските войски в Сирия са унищожили над 2 хиляди бойци.

Снимки: express.co.uk

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top