Руската църква в Пловдив отбелязва една година от освещаването си (СНИМКИ)

Пловдивският храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в кв. „Христо Смирненски“ отбелязва една година от освещаването си и чества своя храмов празник – Пренасяне мощите на Св. Николай.

По този повод Пловдивският митрополит Николай ще възглави Архиерейска света Литургия храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец” гр. Пловдив, кв. „Хр. Смирненски“. Литургията ще започне от 9.00 ч.

Храмът, по-известен в града под тепетата като Руската църква, бе осветен на днешния ден преди година, а специално за тайнството в него бяха донесени мощите на светеца-патрон. Повече вижте ТУК!

Църквата е построена в руски стил по идея на ктитора Кирил Василев, а видът й е като на малка църква от украинския град Николаев. Иконостасът в нея е дело на ученици от Професионалната гимназия по архитектура и дървообработване „Христо Ботев“, а иконите и фреските – на местни иконописци.

На 9 май Православната църква прославя още веднъж през годината един от най-почитаните светци от Христовата църква – Свети Николай Мирликийски Чудотворец, като чества Пренасянето на светите му мощи. Денят се нарича още летни Никулден и се прави молебен за дъжд.

Летният Никулден съществува още от ХI век и е свързан с пренасянето на светите мощи на Николай Чудотворец от балканските земи в италианския град Бари. Денят е посветен на Св. Никола – Летни, който трябва да осигури дъжд и плодовита година. В негова чест се коли мъжко животно за курбан, за да се предпази реколтата от градушка.

 

Подобни статии

Top