„Руска служба за новини“: Виктор Янукович се крие в България

Янукович се крие в България

Бившият украински президент Виктор Янукович и обкръжението му се намират в България, твърди Олег Митвол, лидер на руската извънпарламентарна формация „Алианс на зелените – Народна партия“. Информацията разпространи радио „Руска служба за новини“. Митвол разказал в ефира на радиото, че срещнал на курорт в България близки съратници на Янукович – бившият председател на украинския Върховен съд и бившият министър на търговията. Според него те поискали разрешително за пребиваване у нас – „в една славянска страна, където обичат руснаците“, и „скоро щели да станат българи“.

„Не виждам основания Янукович да е в Москва. Той се намира най-вероятно на юг, на благодатни места“, заявил руският политик. През февруари властта в Украйна се смени, Върховната рада отстрани президента Виктор Янукович и промени конституцията. Янукович напусна страната, без да съобщи къде се намира, но проведе две пресконференции в южния руски град Ростов на Дон, посочва радиото на своя сайт.

През март новите власти в Киев обявиха за издирване сваления президент, обвинен в пране на пари, посегателство върху териториалната цялост на Украйна и в гибелта на хора, загинали през февруари на столичния протестен площад – Майдана.

Интерпол обаче не откри основания бившият украински лидер да бъде обявен за международно издирване. Наред с други украински чиновници и бизнесмени, Янукович фигурира и в списъка с лицата, подложени на евросанкции заради подозрения в злоупотреби с държавни средства в Украйна. Средствата им в ЕС са замразени.

Съобщението за вероятно присъствие на Янукович в България излиза за втори път, след като същото твърдение публикува през февруари 2014 година английския „Дейли телеграф“. тогава обаче новината не бе потвърдена официално.

Източник: БЛИЦ

Подобни статии

Top