Руски хеликоптер се разби в Сирия, пилотите загинаха

Хеликоптер Ми-28Н на руските въоръжени сили се разби в Сирия, а двамата пилоти загинаха, съобщиха от пресслужбата на руското Министерство на отбраната.
Катастрофата е станала около 1:29 часа този нощ в района на град Хомс.

„Двамата пилоти са загинали. Телата им са открити от спасителните екипи и транспортирани в авиобазе Хмеймим. Според доклада от мястото на катастрофата, по хеликоптера не е имало обстрел“, допълват от военното ведомство.

Бойните хеликоптери МИ-28Н са в състава на руските въоръжени сили в Сирия, като взеха участие в операцията за освобождаване на Палмира.

По-рано днес руският президент Владимир Путин обяви посмъртно млад руски военнослужещ за герой на Русия заради действията му в Сирия. Александър Прохоренко загина на 17 март тази година при изпълнение на специална задача в Сирия. Той трябваше да направлява ударите на руските самолети и на артилерията в района на село Тадмор, в сирийската провинция Хомс.

Когато се оказа обкръжен там от екстремисти от „Ислямска държава“, Прохоренко „извика огъня върху себе си“, като се свърза с руските бомбардировачи и с руската артилерия и им даде координатите си, за да открият огън по него и по обкръжилите го джихадисти.

Двама руски военни загинаха при свалянето на бойния самолет СУ-24М от турски изтребител F-16 на 24 ноември 2015 г. Екипажът на руския самолет успя да катапултира, командирът Олег Пешков обаче беше убит със стрелба от земята. Руски военни спасиха щурмана Константин Мурахтин. При тази операция беше загубен хелокоптер Ми-8 и загина морският пехотинец Александър Позинич.

Източник: dir.bg

Подобни статии

Top