Руснаци, украинци, сърби и грузинци празнуват Коледа

На 7 януари празнуват Рождество жителите на Русия, Украйна, Сърбия и Грузия. Живеещите в България руснаци и украинци отбелязват Коледа два пъти – и с българите, и както се празнува в родината им. Коледните празници в Русия и Украйна продължават три дни с характерните за Рождество „колЯдки“ и пищна трапеза.

За руснаците и украинците Рождество е един от най-големите празници в годината. Той започва с обредна трапеза за Бъдни вечер в Украйна и строг пост за руснаците до вечерта. В Русия се приготвя рождественски сочельник – ястия от накисната пшеница с мед и плодове, от което задължително опитва цялото семейство и след това се раздава в църквата на бедните.

В Украйна Коледа започва с първата изгряла звезда на Бъдни вечер. „Самата вечер преди Рождество се отбелязва много скромно“, разказва украинката Мар`яна Имреорова. На сутринта семействата отиват на църква, а след това започва големият празник – с богата трапеза и коледни песни. Те имат библейски сюжет и проследяват раждането на Исус Христос, обяснява киевчанката. А децата обикалят из къщите и пеят коледни песни.

 

На Коледа в някои части на Русия се готви пълнена гъска с ябълки и традиционните пелмени.

 

 

В България повечето руски и украински граждани имат смесени бракове, затова празнуват Коледа два пъти. Два пъти се подаряват и подаръци на децата, които очакват с нетърпение празниците.

На 13 януари украинците в Пловдив ще се съберат да отбележат началото на Новата година. Тържеството се организира от почетния консул на Украйна в Пловдив Димитър Георгиев. Очаква се на него да присъства и украинският посланик.

Снимка: kare-l.livejournal.com

Подобни статии

Top