Руши се още едно пловдивско бижу

Руши се още едно пловдивско бижу

Великолепна къща на ул. „Цар Асен“ в Пловдив е на път да изчезна завинаги. Постройката, която се намира близо до Пловдивския университет, някога е имала величествен вид, а днес е с изпочупени прозорци, изгнили дървени первази и мухлясали от влагата стени.

Липсват цели парчета от мазилката на къщата, а това, което е останало здраво, е „изписано“ с графити. Красивите и изящни орнаменти над прозорците и вратите на сградата няпомнят за великолепието и в същото време за безхаберието на съвременните поколения.

В двора на къщата доскоро се помещаваше ресторант, което до известна степен спасяваше поне него от занемаряване. Преподаватели и студенти от ПУ с носталгия си спомнят за топлите пролетни и летни вечери, които след лекции и тежки изпити са прекарвали там. Днес обаче от заведението няма и следа, а дворът тъне в мизерия.

Не трябва да се пренебрегва и опасността, която дебне хората, минаващи покрай сградата. Особено през зимния сезон рискът от падане на част от покрива или мазилката е изключително голям.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top