Руши се подпорна стена на Бунарджика (СНИМКИ)

???????????????????????????????

Камъни от подпорната стена на главната алея на Бунарджика, която води към паметника на Альоша, падат върху къщите на живеещите в съседство пловдивчани. Свлачището се е активизирало в резултат на проливните дъждове през миналия месец. Хората от ул. „Предела“ се притесняват, че някой може да пострада, докато минава по улицата или дори в дома си. Според тях, камъните са започнали да падат още преди седмица-две.

Камъните падат бавно но спокойно. Дойде ли другият дъжд, това е пътя за Альоша, ще дойде всичкия тука, шегува се Атанас Кирилов, чиято къща е точно под стената.

Тя е най-потърпевша. Камъни са нападали върху терасата, която в същото време е и покрив на гараж. Хората са си ги наредили за декорация. Но се притесняват да не паднат и дърветата.

Там има две дървета, които са точно до стената, те като растат се разширяват и те бутнаха камъните, иначе проблем стената няма, допълва съседът му Слави Алов.

От районната администрация са уведомили РИОСВ, тъй като Бунарджика е защитена зона и са категорични, че ще изпратят хора на ОП „Градини и Паркове“ да отрежат поне едното от дърветата, станали причина за разрушването на стената.

Теренът точно в основата на подпорната стена ще бъде изчистен, подравнен, ще бъде изградено скеле и тази стена да бъде направена наново от стоманобетон или от бутобетон, или със силен циментов разтвор. Ще използваме наличните камъни и скали, които са паднали и около нас грижливо са ги събрали, за да направим наново стената, ангажира се Борислав Стаматов – и.д. кмет на район „Централен“

Районната администрация ще предприеме мерки по обследване на подпорните стени на всички тепета, тъй като повечето от тях вече са остарели и са на повече от 80 години. Подобен проект е имало, но е спрян преди 6-7 години. Предстои да бъде направено проектиране и да се уточни сумата, необходима за възстановяването на стената, която ще бъде петцифрена, предполага Стаматов.

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top