Руши се храмът „Св. Николай“ в Карлово (СНИМКИ)

Руши се храмът Свети Николай в Карлово

От спешен ремонт се нуждае храмът „Свети Николай” в град Карлово.  За това е сигнализирал компетентните органи Архиерейският наместник отец Марко. Спешните действия се налагат поради поредното срутване на отломки от тавана на църквата, която е построена през 1847 година и е изографисана от великия Станислав Доспевски.

Съдействие за възстановяването на храма, е поисканото от Пловдивската Света Митрополия и Дирекцията по вероизповеданията, като бързата реакция на дирекцията е станала възможна и със съдействието на народния представител Пламен Славов. Председателят на комисията по вероизповедания, заедно с отец Марко са провели разговори за отпускане на средства от националния бюджета, в който има заложени средства за неотложни ремонтни дейности в храмовете.

В момента има нужда от незабавни мерки за обезопасяване на храма, а след това да започне и неговото цялостното възстановяване, тъй като конструкцията му е увредена. Последният ремонт е правен преди повече от 10 години, но има належаща нужда от средства, за да бъде спасен този паметник на културата, каза Пламен Славов.

Архиерейският наместник на Карловската околия показа пораженията в храма, които, според него са се увеличили след земетресението и продължителните валежи. Предварителни изчисления показват, че за ремонт на най-належащите места – северния и южния кораб на храма са необходими около 32 000 лева, сподели отец Марко, но архитектите от Пловдивската Митрополия ще бъдат тези, които ще оценят щетите и точната сума, нужна за ремонт.

Българските провославни храмове вече получиха средства за реставрация и ремонтни дейности, отпуснати от държавата. През тази година средствата от държавния бюджет са увеличени има отделен допълнителен ресурс от половин милион, който да служи при случаи, в които се налагат спасителни за общността действия, каза още народният представител от левицата. Такъв е случаят с храм «Св. Николай» и аз се надявам, че благодарение на водения постоянен диалог с Пловдивска митрополия и Дирекцията по вероизповедания ще бъдат отпуснати приоритетно средства за храма, тъй като той има належаща нужда от възстановителни дейности, допълни още Пламен Славов.

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top