Руши се храмът „Св. Николай“ в Карлово (СНИМКИ)

Руши се храмът Свети Николай в Карлово

От спешен ремонт се нуждае храмът „Свети Николай” в град Карлово.  За това е сигнализирал компетентните органи Архиерейският наместник отец Марко. Спешните действия се налагат поради поредното срутване на отломки от тавана на църквата, която е построена през 1847 година и е изографисана от великия Станислав Доспевски.

Съдействие за възстановяването на храма, е поисканото от Пловдивската Света Митрополия и Дирекцията по вероизповеданията, като бързата реакция на дирекцията е станала възможна и със съдействието на народния представител Пламен Славов. Председателят на комисията по вероизповедания, заедно с отец Марко са провели разговори за отпускане на средства от националния бюджета, в който има заложени средства за неотложни ремонтни дейности в храмовете.

В момента има нужда от незабавни мерки за обезопасяване на храма, а след това да започне и неговото цялостното възстановяване, тъй като конструкцията му е увредена. Последният ремонт е правен преди повече от 10 години, но има належаща нужда от средства, за да бъде спасен този паметник на културата, каза Пламен Славов.

Архиерейският наместник на Карловската околия показа пораженията в храма, които, според него са се увеличили след земетресението и продължителните валежи. Предварителни изчисления показват, че за ремонт на най-належащите места – северния и южния кораб на храма са необходими около 32 000 лева, сподели отец Марко, но архитектите от Пловдивската Митрополия ще бъдат тези, които ще оценят щетите и точната сума, нужна за ремонт.

Българските провославни храмове вече получиха средства за реставрация и ремонтни дейности, отпуснати от държавата. През тази година средствата от държавния бюджет са увеличени има отделен допълнителен ресурс от половин милион, който да служи при случаи, в които се налагат спасителни за общността действия, каза още народният представител от левицата. Такъв е случаят с храм «Св. Николай» и аз се надявам, че благодарение на водения постоянен диалог с Пловдивска митрополия и Дирекцията по вероизповедания ще бъдат отпуснати приоритетно средства за храма, тъй като той има належаща нужда от възстановителни дейности, допълни още Пламен Славов.

 

Подобни статии

Top