„Ръкоделницата“ събира цялата творческа енергия в „Капана“ (СНИМКИ)

ръкоделноца123

Вече трета година Ръкоделницата в Пловдив е позната като мястото в квартал „Капана“, където освен че ще намерите най-подходящия ръчно изработен подарък за вашите близки или приятели, ще бъдете посрещнати с усмивка и зареди с позитивизъм.

Яна е един от създателите и двигателите на ателието-магазин в най-творческия пловдивски квартал. Усмихнатата дама е родена в Пловдив, завършила е книгоиздаване и след като дълго време е работила по специалността си, преди няколко години решава да направи нещо различно, което да носи удовлетворение както на самата нея, така и на всички любители на хендмейд изделията.

Първото нещо, което Яна изработва, е било подвързия за книга от плат за подарък на приятелка. Полезните и практични вещи за всеки четящ човек  и сега заемат видно място в ателието и веднага грабват погледа на посетителите.

След шиенето на подвързиите, Яна започнала да експериментира и с други изделия. Текстилни подвързии, които могат да се перат, книгоразделители и шалтета са само част от красивите и полезни неща, които позитивната дама изработва и в момента. Освен книгоподвързиите правя играчки, чанти (за майки и не само), моливници, пана, подложки и други.

Постепенно се ражда и идеята за Ръкоделницата. Ателието отваря врати преди три години, разбира се в най-артистичния крартал „Капана“ на ул. „Георги Бенковски“, където са събрани едни от най-талантливите творци от цяла България.

Ръкоделницата е място, където може да намерите различни ръчно направени изделия, и то само от български автори. Няма как след като веднъж прекрачите прага на ателието да излезете с празни ръце, както и да не се върнете отново.

Нещата в ателието са дело както на творци, които се занимават само с ръчно творчество, така и на такива, за които това е допълнително занимание.

Яна работи само с най-качествени материали, някои купува от България, други поръчва от чужбина. Любимите си изделия имат за нея чисто емоционална стойност. Първото нещо, за което се досеща, е шалте, което прави преди три години специално за бебето Иван. То е било с барбарони, буквите върху него също са били с барбаронски форми и са представлявали инициалите на майката, бащата и детето.

Другите й любими изделия са два моливника – единият с формата на футболно игрище, а другият с тематиката на Формула 1. Те са  поръчани специално за двама спортни фенове и емоцията, която се влага в тях, ги прави наистина специални за авторката.

Според Яна все повече хора се интересуват от ръчно изработените неща и доказателство за това са все повечето места, където човек може да намери изделия на творци от България.

В самата Ръкоделница винаги е оживено, творческата атмосфера постоянно е на високо ниво и това превръща ателието в предпочитано място за художници, графици и разбира се, гости на града под тепетата.

Четирима изявени графици –  Нако Цветкашки, Ива Николова и Петя Константинова и Теодора Дончева тази събота ще демонстрират техниките си в рамките на фестивала „Графики в Капана“. В долната част на Ръкоделницата, където често се организират изложби, пък всеки ще може да се запознае отблизо с изделията на четиримата автори.

Трудно е да си тръгнеш от Ръкоделницата, от това цветно, спокойно и заредено с творческа и позитивна енергия кътче в Пловдив.

Но мисълта, че винаги може да се върнеш и отново да се докоснеш до пъстротата на всичко вътре, те прави щастлив и ти дава надежда, че с помощта на хора като Яна и цялата плеяда от творци, светът може да стане много по-добро място.

Снимки: Ръкоделницата

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top