Р. Петков: Премиерът да си прибере финансовия министър в джоба

„Най-добре е министър-председателят да си прибере финансовия министър, за да не създава напрежение. Да си го прибере в джоба, в Бояна, да си го гледа, да му се радва, да си хортуват, но да не взривява държавата“. Това заяви в Пловдив зам.-председателят на АБВ Румен Петков, по повод поредния опит за приватизация на ВМЗ – Сопот и Кинтекс от страна на финансовото министерство и законодателните промени в Кодекса за социално осигуряване, предложени за обществено обсъждане от министъра на финансите Владислав Горанов, които засягат пенсионните фондове.

Припомняме, че днес в интервю за столичен ежедневник министър Горанов обяви, че непълнотите в КСО са довели до предложението за промени в кодекса. Те засягат изплащането на пенсиите от втория стълб. Министърът на финансите обобщава, че извън фокуса, който е свързан с наследяването на индивидуалните партиди, в предложените промени в КСО има доста добри възможности за подобряване на управлението на фондовете и за по-консервативно инвестиране като гаранция за средствата на хората.

„За последните десет години това е 117 -та промяна в КСО, подчерта Румен Петков. Той припомни, че с други промени в кодекса от миналата година в момента пенсионните фондове са подложени на стрес тестове. „Тези тестове не са приключили, но се предлагат нови промени, които не са обсъдени нито със синдикатите и работодателските организации, нито има становище на социалното министерство по тях. Това означава, че този министър не само се е самозабравил, а е в състояние да генерира напрежение в ключови за страната институции“, категоричен беше Петков, според който това било „втората полюция на финансовия министър“ в последно време, след опита за приватизация на ВМЗ и „Кинтекс“. /Б.р. Днес правителството взе решение двата завода отново да влязат в забранителния списък за приватизация. Вижте повече ТУК!/.

„Целта е да се вземат едни пари отнякъде“, подчерта депутатът от АБВ. И допълни, че за голяма част от търговските ни партньори във военно-промишлената сфера, е ключов въпрос чия е собствеността на компаниите.

Петков настоя премиерът Бойко Борисов да каже дали споделя становището на финансовия министър за Закона за ветераните от войните, който в момента се обсъжда преди гласуването му на второ четене от парламента. „В това становище Горанов хвърля подозрение върху 3500 души на възраст около 90 години, че ще спекулират с предоставените им безплатни лекарства, дентални услуги и карти за градския транспорт. Този умник им отрича правото на елементарно уважение от държавата. Това недоразумение се изправи срещу тези хора, които иска да обрече на нищета и да покаже, че държавата не ги обича“, допълни Румен Петков.

 

Той определи като пълен цинизъм поведението на финансовия министър и беше категоричен, че всички парламентарни групи трябва да подкрепят закона на второ четене.

Петков припомни също закриването на Митница Свиленград и изрази съмнение, че всичко е било, за да бъдат уволнени едни служители, които са служили на едни интереси и са назначени хора, които да обслужват други интереси. „Това ни кара да мислим, че ръководството на Министерство на финансите предприема целенасочени стъпки и действия да затрудни работата на ГКПП „Капитан Андреево“,  Гранична полиция, митнически служби и т.н., а оттам и на българския и чуждестранен бизнес“, коментира Петков.

Подобни статии

Top