Само една ефективна присъда за източване на ДДС - DC news

Само една ефективна присъда за източване на ДДС

Петима осъдени за ДДС измами

Пловдивският окръжен съд осъди днес петима пловдивчани за източване на Данък добавена стойност /ДДС/. Само един от тях – Костадин Ватралев, сочен за организатор на групата, получи ефективна присъда. Той е осъден на 2 години и 4 месеца затвор при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип.

Освен ефективната присъда за Костадин Ватралев, която ще бъде намалена с престоя му в ареста, а впоследствие под домашен арест с около година, съдът конфискува в полза на държавата части от притежавани от него апартаменти на Черноморието, лек автомобил и го глоби с 6000 лева.

Останалите четирима съучастници – Асен Ватралев, Ангел Кьосев, Емил Алексиев и Григор Гърчев получиха от една до две годишни условни присъди. Наложена им бе и конфискация на имущество – лични автомобили и имоти, както и глоба от 15 хиляди лева за Григор Гърчев.

Петимата осъдени бяха признати за виновни в източване на ДДС в особено големи размери – за близо 2 милиона лева. Това е станало чрез шест различни фирми. През есента на 2011 година те бяха задържани при мащабната акция на ГДБОП „Глас“, която бе проведена на територията на Пловдив, Пазарджик, Стара Загора и Търговище.

Присъдата по делото бе изписана на 321 страници. Тя може да бъде обжалвана и протестирана в 15 дневен срок.

 

Подобни статии

Top