Санират първия блок в Асеновград с държавни пари (СНИМКИ И ВИДЕО)

Започва санирането на първия блок в Асеновград по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, финансирана от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 707 хиляди лева ще струва реконструкцията на жилищната сграда, в която има 80 апартамента и живеят над 200 души.

Блокът на бул. „Шести януари“ в Асеновград е първата сграда, която ще се обнови безплатно за гражданите по Националната програма за енергийна ефективност, финансирана от държавата.

Гергана Русева е домоуправител в един от входовете. Тя разказа, че жителите на блока живеят много задружно и това е дало възможност четирите домсъвета да подготвят документацията за участие и да кандидатстват първи за саниране.

Интересувахме се, в края на краищата и по телевизии, и по медии, навсякъде имаше информация. Всеки човек, който реши и иска можеше да си получи информацията, да се активират хората, тъй като в нашия блок има страшно разбирателство, много бързо успяхме да реагираме и съответно да задвижим нещата, радва се Гергана.

Така след около половин година строителните дейности вече започват, а днес кметът на града Емил Караиванов лично даде старт за промяната.

Това е блокът на ул. „Шести януари“ с номера 1, 3, 5 и 7. Блок с 4 входа, строен 1978 година, пакетоповдигащи плочи. Има 80 самостоятелни обекта. В него живеят около 200 души и общата разгърната застроена площ е около 6000 кв. метра, обясни Караиванов.

Договорът включва инженеринг плюс саниране на сградите на общите части, на апартаментите, подмяна на дограма и подмяна на електрическата инсталация по общите части, обясни изпълнителят Георги Запрянов.

Според хората в блока има доста проблеми, които трябва да бъдат отстранени. Стар е, страхуваме се да се облегнем на терасите, има и течове, коментираха живущите. Пред тях изпълнителят Георги Запрянов обеща, че ще приключи работата за 75 дни.

Подобни статии

Top