Санират първия блок по програмата за енергийна ефективност в Пловдив

Започнаха реалните дейности по санирането на първия блок в Пловдив от Националната програма за енергийна ефективност. Жилищната сграда се намира на бул. „Дунав” 178 в район „Северен”.

Предстои подмяна на дограма, полагане на топло и хидроизолация, ремонт на покрива и общите части. По данни на фирмата-изпълнител след завършване на ремонта на сградата се очаква да бъде отчетен 50- процентов ръст на енергоспестяване.

В блока на бул. „Дунав” 178 живеят общо 24 семейства. Те са кандидатствали за финансиране през 2013 г., когато е началото на първата програма за енергийна ефективност  с 25% самофинансиране.

Сега вече с готови документи и паспорт на сградата са одобрени  по последната програма.  Според 100% от хората блокът има нужда от саниране.

„Един е направил с козирка, друг с някакъв различен цвят. Някои пък нищо не са правили. Половината блок е направен почти, другата половина не е. Настина има нужда от ремонта и санирането, защото топлинните загуби са големи“, коментира Иван Дончев, председател на сдружението на собствениците.

Според  документа за топлинното заснемане  на  входа има близо 60% загуби. След провеждането на обществена поръчка от община Пловдив за изпълнител на санирането в града е избрана столична фирма. Оттам гарантират, че ремонтът ще приключи за 60 работни дни.

„На нашето жилище предстои смяна на дограмата и поставяне на външна топлоизолация. Освен това ще се направят и терасите, които са в много лошо състояние. Тече при дъжд, дори и при миене“, споделя Митра Шуманска.

Хората от блока знаят какво предстои и очакват с нетъпрение монтирането на скелето и същинската работа.

В  район „Северен”  има 15 подадени заявления за саниране, 8 от тях са приети, за 4 се чака избор на фирма за обследване и начало на реалните дейности.

Подобни статии

Top