Саркози ще върти педалите на български велосипед (СНИМКА)

Бутиков български велосипед ще кара бившият президент на Франция Никола Саркози, съобщи БНТ2. Моделът е най-високият клас в света и е единствена бройка. Колелото е създадено от известна пловдивска фирма, която решава да го подари на известния политик за Коледа. Причината – споделената любов към колоезденето.

Никола Саркози е известен почитател на велосипедите и следи редовно колоездачната обиколка на Франция, личен приятел на Ланс Армстронг, и при всеки удобен случай сам върти педалите. За него колоезденето е начин на живот. Затова от пловдивската фирма се свързват с кабинета му и предлагат да създадат специално за него модел-уникат. Шест месеца по-късно бутиковият велосипед вече пътува от Пловдив за Париж.

Изпратили сме на Саркози коледен подарък от България с покана да дойде да види и Пловдив, тъй като представихме и града като такъв. Той дори искаше да вземе такива и на охраната му, които се движат постоянно с него, тъй като те вървят в пакет, така че може би, след време, трябва да произведем няколко такива и за тях. Искаше още на момента да го пробва, но времето не позволяваше, поясни мениджърът на фирмата Димитър Червенков.

Графичният дизайнер Димитър Григоров работи два месеца само по дизайна, тъй като Саркози има специфични изисквания.

В дизайна използвахме и неговия личен подпис. Едно от изискванията беше да използваме българското и френското знаме, които да бъдат внедрени в графиката, обясни Григоров.

Изработката на велосипеда е отнела четири месеца, разказаха създателите му. Някои компоненти все още не са влезли в серийно производство. Резултатът е колело с изключително лека карбонова рамка, аеродинамична форма и прецизно превключване чрез електронен механизъм, за да се гарантира перфектната предавка в точния момент.

 

Подобни статии

Top