Саръев: Бурките са опасни заради риска от тероризъм

„Пловдив е на път да не приеме забрана за бурките? Жалко. Това не е разумно. Това не е проблем само на Пловдив, а е световен проблем за християнския свят. Това е връщане далеч зад Средновековието“, заяви в Пловдив отец Боян Саръев. Той предложил като краен вариант компромисът в молитвения дом, вкъщи да се носят бурки, но когато ставало въпрос за обществени места, за училища, за учреждения, на улицата, в парковете, по негово мнение не трябва да се носят бурки. „Защото, освен че те разрушават християнската и европейска култура и цивилизация, са опасни заради риска от тероризъм”, допълни отецът. По думите му това не е традиционното облекло за българските мюсюлмани.

Саръев коментира и зарята навръх Великден над столичния храм „Св. Александър Невски“: Църквата не трябва да бъде атрактивна. Тя трябва да бъде място за молитви, а не за църковен кич, за пукотевици и шумотевици. Няма нужда!“

Според свещеника от Кърджали, който стана известен на българската общественост с проповедите и апостолската си дейност в Родопите, както и с покръстването на много помаци и български турци в Родопите, молитвата между човека и Бога е интимно, лично състояние и тя не се нуждае от фойерверки”.

 

 

Подобни статии

Top