Сблъсъкът на Централна гара: На машиниста на локомотива му прилошало, преди това му е съобщено, че пред него има влак

Тече разследване за сблъсъка на влаковете в София.

Ако се установи, че машинистът на маневрения локомотив е виновен, ще бъде отстранен от длъжност. Според данните към момента на него му е прилошало.

Пътнически влак от София за Пловдив и маневрен локомотив се удариха на първи коловоз на Централна гара в столицата вчера след 16:00 часа. 12 души са пострадали при инцидента. Част от тях са прегледани на място.  Четирима са откарани в лечебни заведения – двама в „Пирогов“, един в ИСУЛ и един във ВМА.

Пред bTV Бойчо Скробански, заместник-председател на УС на Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт, даде ексклузивна информация за инцидента.

„Маневреният състав, който излиза от техническа гара „Надежда“, е локомотив с три теглени вагона по подготвен маршрут за първи коловоз на Централна гара София. На машиниста е било съобщено, че пристига върху състав от влак – тоест коловозът пред него е зает“, посочи той.

По непотвърдена информация 30 метра преди удара му е съобщено, че влиза върху влак. Машинистът е бил длъжен да спре.

В момента на удара целият състав на пътническия влак е преместен 15 метра напред. Служители на БДЖ и пътници от влака за Пловдив са с наранявания. Ударът е възникнал около 16:36 часа. Пътническият влак е закъснял, впоследствие ще се изясни защо. Видях, че на последния вагон няма видими поражения. По локомотива има побитости и деформации“, коментира Скробански.

Скоростомерната лента е свалена в присъствието на представители на Националната следствена служба. Скоростта ще бъде установена.

Експертизи – технически и психо-медицински, ще установяват какво точно се е случвало.

Влаковете на Централна гара в София вече се движат по разписание.

Снимка: БНТ