Свалиха художественото осветление на параклиса „Свети Ян“

Свалиха художественото осветление на параклиса Св. Ян

Художественото осветление на параклиса „Св. Йоан Предтеча“ в Асеновград е остранено по заповед на кмета на града д-р Емил Караиванов. Това съобщи за DCTV заместникът му Пламен Йончев. Причина за това са множество жалби от страна на архитекти и неизрядността на документацията по проекта, с който беше осъществено художетвеното осветяване на 8-ековния храм.

Художественото осветление на храма „Свети Ян“ бе свалено преди дни от фирмата, на която бе възложен и монтажа преди около девет месеца. Министерството на културата е отказало да съгласува проекта, защото осветлението вече е било изпълнено, а проектът не е бил съгласуван с Националния институт за паметниците на културата /НИПК/.

„От Министерството на културата изпратиха техни служители, които констатираха това, имаме констативен протокол, в който се указва, че единственото нарушение е, че не сме съгласували одобрения от главния архитект на общината проект в НИПК. Всичко друго е изпълнено съгласно проекти и нормите“, посочи Йончев.

В протокола е указано, че няма нарушения на конструкцията на параклиса и на външните стени на сградата. Освен това в общината е получено писмо от областния управител Венцислав Каймаканов във връзка със сигнал от близо 10 архитекти, които са констатирали, че художественото осветление отговаря на техните изисквания и норми.

„Въпреки че нямаме официална заповед за премахване на електрическата инсталация, кметът на общината разпореди на фирмата-изпълнител да премахне осветлението на параклиса“, поясни зам.-кметът Йончев.

Съгласуваният през миналата година проект за художествено осветление в общината предстои да бъде изпратен в НИПК. След като бъде одобрен от техния експертен съвет, художественото осветление на 8-вековния православен храм ще бъде монтирано отново.

Подобни статии

Top