Светлината – обединител в Нощта на учените 2015

20150924_100553

В юбилейното десето издание на Нощта на учените основният акцент в програмата е поставен върху Годината на светлината. Всички събития в града под тепетата са организирани около темата за светлината.

В Нощта на учените съвместно участват четири висши училища – ПУ „Паисиий Хилендарски”, Медицински университет – Пловдив, УХТ и АМТИИ, съобщи д-р Весела Казашка, координатор на проекта и директор на Поделение „Научна и приложна дейност”.

Официалното откриване на Европейската нощ на учените в Пловдив ще бъде в 17:00 часа на 25 септември от ректора на ПУ „Паисий Хилендарски” проф. д-р Запрян Козлуджов в 6-та аудитория на университета. Там ще бъде представена и книгата „Хората на науката. Университетът като убежище на мисълта”. В специалното издание са представени интервюта на 16 пловдивски учени.

„Книгата съдържа интервюта с 4-ма от ректорите на пловдивските университети – Аграрният, АМТИИ, ПУ, и МУ. Тези, които ще прочетат книгата, ще разберат в интервютата защо тези университетски администратори са посветили живота си в научната област. Във времена, когато образованието е застрашено от опустошаване, повечето от тези хора вместо да се затварят в кабинетите си, вместо да общуват единствено с науките, в които са се посветили са хора, от които е зависило да се откриват нови специалности , нови факултети, окуражават и младите хора да се посветят на науката.”, съобщи доц. д-р Петя Бъркалова, координатор на проекта за Пловдивския университет.

Медицинският университет и Университетът по хранителни технологии също участват активно и атрактивно в юбилейната Нощ на учените. В своята програма те са подготвили среща – разговор на тема „Мисия преподавател в МУ – Пловдив”,  дебат „Книжката или мишката – реален или виртуален университет?”

За поредна година студенти и преподаватели от АМТИИ ще дефилират от Стария град до Римския стадион във времето от 19:00 до 19:30 часа, а от 20:00 до 22:00 часа пловдивчани и гостите на града ще имат удоволствието да присъстват на фолклорния концерт „Нека искри светлина”.

Финалът на Нощта ще бъде озарен от светлинното шоу „Еволюция на светлинните технологии”. На Римския стадион преподаватели и студенти от Физическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски” ще демонстрират удивителните лица на светлината на специално шоу.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Top