Световни оперни величия и над 10 хил. зрители посреща Античния театър

Опера

Античният театър в Пловдив ще приеме пет мащабни събития и десет певци от световна величина по време на второто поред издание на фестивала OPERA OPEN 2015. Повече от 10 хил. посетители от страната и чужбина се очаква да посетят събитието, обяви зам.-кметът Стефан Стоянов.

„Много културни събития се случиха в Пловдив през последните 4 години и най-важното несъмнено е избирането на града за Европейска столица на културата 2019″, каза зам.-кметът. По думите му възстановяването на Пловдивската опера след серията проблеми и скандали е изиграло ключова роля за успеха на града под тепетата.

Стоянов изрази възхищението си от новия директор на институцията Нина Найденова и начина, по който ръководството е успяло да напълни отново салоните и да направи няколко изключително успешни премиери. „Само за година Пловдивската опера се посещава от двойно повече хора и това е показателно за успеха й“, допълни Стоянов.

OPERA OPEN 2015 стартира на 19 юни с откриване с голямото име на световната оперна сцена Орлин Анастасов. Той е един от световноизвестните баси, който продължава традицията на най-големите имена в областта. Анастасов сам е изявил желание да се включи в мащабното пловдивско събитие и по думите на директора на операта Нина Найденова това е огромна чест за институцията и града като цяло.

Голямото премиерно заглавие ще е операта „Кармен“ от Бизе, която се ръководи от испанската режисьорка Мария Елена Мексия в тандем със световноизвестния хореограф, роден в Пловдив, Владимир Ангелов и италианския художник Салваторе Русо.

Страстният разказ за любов и предателство нарежда „Кармен“ сред най-обичаните опери не само от пловдивската, но и от световната публика. Премиерата е на 26 юни от 12 часа, а тандемът е повече от звезден – диригент Диан Чобанов и солисти Виолета Радомирска, Камен Чанев и Валдис Янсонс от Латвия.

На 3 юли на сцената ще бъде представен съвместен проект с Държавна опера – Бургас -„Трубадур“ от Верди. Един от най-обичаните шедьоври на композитора, е с режисьор и сценограф Иван Савов и диригент Иван Кожухаров.

Благодарение на добрите връзки с Италианската търговска камара в България тази година ще се осъществи и голям концерт с най-доброто от италианската класика. Гала спектакълът е на 9 юли със специалното участие на Паоло Бертолучи и Лучано ди Мартино.

Тази година наред със спектаклите на Античния театър, ще бъде въведена и съпътстваща музикална програма OPERA OPEN Light на различни окрити пространства в града. В нея ще бъдат включени мюзикъли, представления за деца,  концерти и пърформанси.

Сред „light“ акцентите е концертът „Тенори от три континента“ с изпълнители от Азия, Австралия и Европа в лятно кино „Орфей“, проектът „БГ шлагер и латино“ с оркестъра на Пловдивска опера, Калин Вельов и „Тумбаито“ на Античен театър, както и премиерното заглавие „Вълкът и седемте козлета“ в лятна сцена „Конюшните на царя“.

Билетите за спектаклите вече са пуснати в продажба, цените им започват от 12 лв., а при закупуване на минимум три заглавия от програмата ползвате 50% отстъпка.

 

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top