Световноизвестен музикант свири на платинена флейта в Пловдив

Световноизвестният  музикант Марио Кароли ще свири на платинената си флейта в Пловдив по време на VII Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“.  Флейтистът  притежава почти нечовешки талант, съчетан с извънредна музикална интелигентност, твърдят световните специализирани медии.

Кароли, който е един от най-прочутите флейтисти на нашето време, пристига в Пловдив за концерта си на 30 септември от 18.30 ч. в Балабановата къща. Негов партньор на сцената ще бъде именитата пианистка Ирина Георгиева (Швейцария), носител на многобройни престижни награди.

Марио Кароли започва да свири на флейта на 14-годишна възраст и само пет години по-късно се дипломира. Учи при Annamaria Morini, но е повлиян силно и от великата австрийска флейтистка Manuela Wiesler. В момента прочутият флейтист свири на японска платинена флейта „Miyazawa”.

На 22 години печели престижната международна награда „Kranchstein“ в Дармщат, което дава тласък на интензивната му солова кариера в цяла Европа, САЩ и Япония. Славата му расте стремително, той става един от предпочитаните интерпретатори на някои от най-видните композитори на нашето време. Salvatore Sciarrino, Gyorgy Kurtag, Doina Rotaru, Toshio Hosokawa, Ivan Fedele, Kaija Saariaho, Joji Yuasa и много други пишат специално за него прекрасни солови произведения и концерти, които значително обогатяват флейтовата литература.

Фигурата му е напълно различна от тази на всички други солисти, той е уникален и винаги изненадващ със своя нов и свеж подход в интерпретацията, притежава невероятна виртуозност и харизма. Критиците единодушно го определят като „феномен”, заради извънредно въздействащото му изпълнение на музиката на Бах, Шуберт или Дебюси.

Марио Кароли редовно участва в най-престижните фестивали в цял свят, изнася концерти, под палката на световноизвестни диригенти. Бил е солист на Лондонска филхармония, на Филхармонията в Токио, на Филхармоничния оркестър на Радио Франс, оркестрите на RAI, немските WDR и SWR, Оркестъра на Румънското радио, Националния оркестър на Белгия, Исландски национален оркестър, Токио Симфониета, Филхармоничен оркестър на Страсбург, камерен оркестър Aukso, Оперните оркестри на Бари, Каляри, Верона, Руан и Щутгарт, Ансамбъл Contrechamps на Женева и др.

Музикантът е записал повече 40 CD-та, които се радват на многобройни награди от страна на критиката. Канен е да води майсторски класове и семинари от най-квалитетните музикални институции, сред които и „FROMM“ в Харвардския университет (САЩ). Гражданин на планетата, той говори свободно шест езика, живее в Страсбург, Франция, където преподава флейта в Académie Supérieure the Musique. Наред с това той е професор по флейта и във Висшето музикално училище в Freiburg, една от най-престижните позиции в областта на флейтовата педагогика в света. Сред многостранните му интереси е и придобитата докторска степен по философия.

Снимка: Фейсбук

 

Подобни статии

Top