Световно известен диригент разговаря със студенти в Пловдив

На 8 юни Пловдив ще бъде домакин на поредната среща-разговор с маестро  Йордан Камджалов, организирана от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” и АМТИИ.  Световноизвестният диригент ще говори със студенти, учени от различни научни области, интелектуалци, хора на изкуството и граждани на Пловдив за търсенето и разгръщането на човешкия потенциал, за новите импулси в културното пространство, за пресечните точки на професионализма, опита и таланта. Този път организаторите са поверили създаването на  „аурата” на събитието на талантливата и интелигентна джазпевица и радиоводеща с диплома в богословие Мирослава Кацарова.

Срещата-разговор под надслов „Търсене на нови културни измерения – идеи и реализация” ще се проведе в сряда, 8 юни, от 18:00 часа в Концертната зала на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство/АМТИИ/.

Организаторите споделят, че целта им е да се изкажат истини и предизвикателства, да съберат хора на духа, науката и изкуствата от Пловдив, да споделят с тях, както и с най-широката аудитория, мисли за  потенциала на българската култура.  „Ще  се вслушаме в посланията на  Музикалната лаборатория за човека и ще разберем какъв е генезисът на Genesis Orchestra – създадени да дават нови импулси в културното пространство. Как творческото вдъхновение се превръща в абсолютна реалност, как високият духовен градус ражда свръхпостиженията”, подчерта доц. д-р Петя Бъркалова от Пловдивския университет. На тези и още въпроси ще отговори Йордан Камджалов, наречен „вулкан и аскет” от големия съвременен композитор Петерис Васкс. Последният е определян от западната критика като „философ сред диригентите” и „магьосник на пулта” и обявен от немската преса за човек-епоха.

Подобни статии

Top