Световно по улов на пъстърва започва в Асеновград

asgr obshtina

Община Асеновград ще бъде домакин на 23-то Световно и 4-то Клубно първенство по улов на пъстърва с естествена стръв. Официалното откриване ще бъде тази вечер от 18.00 часа на второто ниво на площад „Акад. Николай Хайтов“.

Осем отбора – четири национални и още четири клубни, ще участват във финалите на 23-тото световно първенство по риболов на пъстърва, което ще се проведе в събота и неделя (26 и 27 септември) на река Чая при село Бачково, Асеновградско. Елитът на пъстърваджиите от Италия, Франция, Хърватия и България ще спори за титлата при националните и клубни тимове. Турнирът се организира от Българската федерация по риболовни спортове с президент Георги Михайлов и световната централа ФИПС.

Фаворити за първото място са италианците. Съставът на „адзурите” се предвожда от петкратния световен шампион Масимилиано Коломбо от Бергамо, определян като „машина за риболов на пъстърва”. Българските национали, начело с републиканския шампион Тодор Костадинов от ловно-рибарско дружество „Девин”, ще имат тежката задача да се справят с конкуренцията на французите за второто място.

При клубовете голямата битка се очаква да бъде между италианския „Вале Сан Мартино”, шампионите на Франция от „Но кил 33” и българския тим „Родопа 2002”. Треньор на нашите е доайенът Борис Бояджиев, опитен пъстърваджия от Смолян.

Състезанията по пъстървов риболов са изключително атрактивни, а майсторите могат да хванат по 50 и повече риби само за три часа. Пъстървите са изключително борбени и изваждането им е истинско предизвикателство. По регламент се лови с кукички без контри. Всяка хваната пъстърва задължително се пуска обратно във водата, за да клъвне евентуално и втори път. Използват се въдици с дължина около 10 метра, а за стръв се залага ларва на восъчен молец, неустоимо лакомство за пъстървите. Състезанията са в събота и неделя между 9.00 и 13.30 часа.

Тържественото награждаване на победителите и закриване на първенството ще се проведе на 27 септември /неделя/ от 18.00 часа на второто ниво на площад „Акад. Николай Хайтов“.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top