Светът на Николай Хайтов се събра в Дома на културата (СНИМКИ) - DC news

Светът на Николай Хайтов се събра в Дома на културата (СНИМКИ)

Светът на Николай Хайтов се събра в изложба в Пловдив

Изложба по повод 95-годишнината от рождението на Николай Хайтов се откри тази вечер във фоайето на Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив.

Организатор на събитието е фондация „Памет“, като инициативата е подкрепена от художника и фотограф Иво Хаджимишев и Община Пловдив.

Първата част от изложбата е всъщност автентичен разказ в черно-бели фотографии от личния архив на писателя, който ни отвежда в многоликия и пъстър свят на „Диви разкази”.

Хората от Родопите, описани от Хайтов на гърба на снимките, са прототипите на голяма част от разказите. Фотографиите показват още и вълнуващи срещи на писателя с негови съмишленици и приятели, както и места, които е посещавал.

Втората част от  изложбата съдържа снимки от фондовете на киното, които ни показват как са се направили седем филма по сценарии на Николай Хайтов. Могат да се наблюдават работни моменти с емблематични актьори и актриси на българското кино – Невена Коканова, Катя Паскалева, Марияна Димитрова, Григор Вачков, Антон Горчев, Велко Кънев.

„Това е един комплимент към всички, които участваха в правенето на тези филми“, сподели по време на откриването синът на писателя Здравец Хайтов. От днес в Дома на културата започва и излъчването на филмите, като организаторите се надяват да привлекат много млади хора.

Фондация „Памет” представи и  конкурсните проекти на младите творци от художествената гимназия в София за илюстрация на корица на „Диви разкази”. „Идеята ни е да направим цяло илюстровано издание на „Диви разкази“, обяви Здравец Хайтов.

Подобни статии

Top